Zapiekanki z pieczarkami w nowej odsłonie


Nowe oblicze poczciwej zapiekanki z pieczarkami i serem:-)
Była smakiem dzieciństwa.
Obowiązkowym punktem programu na każdej imprezie.
Ulubioną kolacją w rodzinnym domu.
Dzisiaj przedstawiam ją w innej odsłonie -z serem ricotta i dressingiem ziołowym.
I jak skusicie się?


Składniki:
  • 30-50 dkg pieczarek,
  • olej wielkopolski Rzepak&Bazylia,
  • 20 dkg sera ricotta,
  • pół pęczka świeżej bazylii,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka kromek chleba żytniego,
  • sok z cytryny,
  • 2-3 papryczki suszone chilli,
  • sól pieprz.
Przygotowanie:

Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Podsmażyć do zrumienienia na 1 łyżce oleju Rzepak&Bazylia, doprawić solą i pieprzem. Kromki chleba opiec w tosterze (można pominąć ten etap). Na pieczywie ułożyć grubą warstwę podsmażonych grzybów. Na wierzchu ułożyć ser ricotta rozdrobniony widelcem. Zapiekać w piekarniku do zrumienienia.  W tym czasie przygotować ziołowy dressing przez zmiksowanie oleju, ziół, czosnku i papryczek. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polewać sosem gotowe, upieczone zapiekanki.




Przepis bierze udział w konkursie #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski 

 
#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

Komentarze

  1. Przyznam, że jeszcze nie jadłam takiego dania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym się chętnie skusiła ale jak wiesz nie mogę. Powodzenia w konkursie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to był błąd wchodzić tu o tej porze ;))))
    Marzenka, powodzenia! przepis jest super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko - nawet nie musiałabyś mnie namawiać. Są fantastyczne, aż się same proszą żeby zjeść. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i wspaniale skomponowane zapiekanki!
    Zjadłabym z rozkoszą...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne... Uwielbiam takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyborne, chrupkie pełne smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Marzenko, cudowna wersja zapiekanek / grzanek! Zrobię na pewno.
    U nas w domu robiliśmy właśnie "grzanki", czyli kromki starego chleba z cebulą, pieczarkami (choć często bez nich(, kiełbaską i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Teraz też tak czasem robimy. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne