środa, 13 grudnia 2017

Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 

Obecnie jest na rynku wiele produktów bezglutenowych, które mogą zastąpić te, które zawierają gluten. Na blogu ma zakładkę z takimi przepisami.
Miałam w swoim życiu epizod z dietą bezglutenową ze względów zdrowotnych. Czyli znam z autopsji jak trudno jest przebrnąć przez takie restrykcje.  Zbliżają się święta i zachęcam do korzystania z mojego zbioru, zwłaszcza polecam chleb i ciasta. Są również pierogi, którego swego czasu były wybawieniem dla mojej małej klientki:-)

 
Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna, według niektórych wręcz modna. Ale nie o trendy tu chodzi.
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału).
Zawartość glutenu w ziarnie zbóż przedstawia zależność:
pszenica > jęczmień > żyto > owies
Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Dlatego też często ona jest tyko wyeliminowana w przypadkach nadwrażliwości na gluten – tak jest w chorobach autoimmunologicznych min. tarczycy i trzustki.
Dla kogo dieta bezglutenowa: oprócz nietolerancji glutenu wskazaniem do stosowania diety jest nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Dieta bez tego białka jest też pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana na polecenie i pod kontrolą lekarza, zwłaszcza przy niedożywieniu i specjalnych potrzebach organizmu, np. w okresie rozwoju, ciąży, karmienia czy problemów zdrowotnych.

 


Oczywiście do stosowania produktów bezglutenowych nie obliguje nas tylko dieta. Wiele z nich są wręcz wskazane w prawidłowym odżywianiu. Często wykorzystujemy je w naszej kuchni, nie zastanawiając się czy zawierają gluten czy też nie. Takie świadome już podjęcie decyzji o odrzuceniu glutenu  wymusza tylko alergia lub choroba. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po produkty bezglutenowe w codziennym przygotowywaniu posiłków.
Poniżej zebrane są przykłady produktów bezglutenowych oraz produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej:



produkty bezglutenowe
produkty zawierające gluten
mąka kukurydziana
kasza kukurydziana
skrobia kukurydziana (maizena)
mąka ryżowa
skrobia ryżowa
płatki ryżowe
ryż naturalny
kleiki ryżowe
mączka ziemniaczana
kasza jaglana z prosa
mąka jaglana
tapioka (z bulw manioku)
sargo
makarony bezglutenowe
kasza gryczana
mąka gryczana
mąka pszenna
mąka żytnia
kasza manna
kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak
płatki owsiane
otręby zawierające gluten
chleby glutenowe
makarony z mąk zawierających gluten
wypieki z mąk zawierających gluten
przetworzona soja soczewica fasole, groch, cieciorka – mączka: grochowa, fasolowa, z cieciorki

galaretki zawierające agar-agar, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową (domowej roboty, nie gotowe)
desery z dodatkiem mąk zawierających gluten
batony, wafle, ciasta na bazie mąk zawierających gluten
słaba herbata
kompoty
herbaty ziołowe
kakao owsiane
kawa zbożowa
napoje gazowane
napoje alkoholowe
mięsa
zamiast wędlin – pieczeń z mięs, jako dodatek do kanapki
tłuszcze: olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
konserwy mięsne i rybne
wędliny
pasztetowa
półprodukty gotowe, panierowane, obtoczone w bułce tartej zawierającej gluten
warzywa i owoce w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych, np. zup z dodatkami produktów bezglutenowych zagęszczone mąką kukurydzianą, ziemniaczaną

















3 komentarze:

  1. Ja zbytnio nie zwracam uwagi na ten aspekt. Ale może powinnam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleby na rynku zawierają takie składniki, ze starch jeść. Tylko domowy, własnoręcznie zrobiony.
    Wspaniałe pieczywo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W niektórych przypadkach moda, u innych konieczność. Chociaż najnowsze badania dowodzą, że to nie gluten jest odpowiedzialny za problemy, tylko fruktoza zawarta w niektórych ziarnach pszenicy.

    OdpowiedzUsuń