niedziela, 10 grudnia 2017

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami


Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe...
Po raz pierwszy zabraknie na świętach mojej mamy ;-(
Coraz bardziej mi Jej brakuje...
Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. 
Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. 
Często wbrew  naszym domowym tradycjonalistom.
Ciekawe jak odbiorą je moi goście na tegorocznej Wigilii?;-)


Składniki:
ciasto na kefirze:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,
na farsz:
  • kapusta kiszona (0,3 kg lub wg uznania),
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy, 
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek,
  • 1 cebula,
  • olej, masło
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Soczewicę gotować w 2 szklankach wody przez 30 minut. Soczewicę rozgnieść widelcem lub zblendować. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać posiekany czosnek.  Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, około 2 minut. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju i maśle.



15 komentarzy:

  1. Jestem ciekawa czy ten smak by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne pierogi!
    Ten zestaw smaków jest fantastyczną kompozycją.
    Mama byłaby zadowolona!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, bo uwielbiam soczewicę :)
    Dzięki za pomysł, a Twoje ciasto jest jedyne w swoim rodzaju

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi!! i taaakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny farsz! Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przykro mi Marzenko z powodu Twojej Mamy. :( Pierogi fantastyczne, tym bardziej, że tak naprawdę, to coś więcej niż potrawa - są wyjątkowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej zaintrygowało mnie to ciasto na kefirze. Ciekawe jak smakuje :)
    Kochana, Twoja mama będzie razem z Wam podczas świąt, bo jest w Waszych sercach :*

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie mam robić pierogi, ale bez soczewicy niestety bo moje skarby nie lubią

    OdpowiedzUsuń
  9. Soczewicy jeszcze nigdy nie dawałam do takich pierogów, ale z przyjemnością bym wypróbowała ;) U mnie klasyka kapusta i grzyby królują ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No coz...jako milosniczka pierogow moge tylko przelknac slinke...Wygladaja oblednie !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Goście będą zachwyceni!
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierogi cudne! Mamie na pewno by smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawa propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń