Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami


Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe...
Po raz pierwszy zabraknie na świętach mojej mamy ;-(
Coraz bardziej mi Jej brakuje...
Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. 
Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. 
Często wbrew  naszym domowym tradycjonalistom.
Ciekawe jak odbiorą je moi goście na tegorocznej Wigilii?;-)


Składniki:
ciasto na kefirze:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,
na farsz:
  • kapusta kiszona (0,3 kg lub wg uznania),
  • 20 g suszonych grzybów,
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy, 
  • 1 ząbek czosnku
  • majeranek,
  • 1 cebula,
  • olej, masło
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:

Kapustę obgotować w wodzie i wystudzić. Grzyby dzień wcześniej namoczyć, następnie ugotować. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, posolić, dodać masło. Soczewicę gotować w 2 szklankach wody przez 30 minut. Soczewicę rozgnieść widelcem lub zblendować. Kapustę posiekać drobno, dodać pokrojone grzyby i podsmażoną cebulkę. Wymieszać z soczewicą. Dodać posiekany czosnek.  Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Gotowe ciasto rozwałkować i wykrajać szklanką okrągłe placuszki. Układać na środku farsz, skleić brzegi dociskając widelcem. Gotowe pierożki gotować w osolonej wodzie chwilę jeszcze po wypłynięciu, około 2 minut. Podawać z cebulką podsmażoną na oleju i maśle.



Komentarze

  1. Jestem ciekawa czy ten smak by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne pierogi!
    Ten zestaw smaków jest fantastyczną kompozycją.
    Mama byłaby zadowolona!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, bo uwielbiam soczewicę :)
    Dzięki za pomysł, a Twoje ciasto jest jedyne w swoim rodzaju

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pierogi!! i taaakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszny farsz! Chętnie wprosiłabym się na taki obiadek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Przykro mi Marzenko z powodu Twojej Mamy. :( Pierogi fantastyczne, tym bardziej, że tak naprawdę, to coś więcej niż potrawa - są wyjątkowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najbardziej zaintrygowało mnie to ciasto na kefirze. Ciekawe jak smakuje :)
    Kochana, Twoja mama będzie razem z Wam podczas świąt, bo jest w Waszych sercach :*

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja właśnie mam robić pierogi, ale bez soczewicy niestety bo moje skarby nie lubią

    OdpowiedzUsuń
  9. Soczewicy jeszcze nigdy nie dawałam do takich pierogów, ale z przyjemnością bym wypróbowała ;) U mnie klasyka kapusta i grzyby królują ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. No coz...jako milosniczka pierogow moge tylko przelknac slinke...Wygladaja oblednie !:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Goście będą zachwyceni!
    Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pierogi cudne! Mamie na pewno by smakowały.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ciekawa propozycja. Chętnie skorzystam z przepisu :) Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne