wtorek, 19 grudnia 2017

Uszka z grzybami


W sumie to trochę wstyd, że na 5 lat istnienia bloga tego przepisu u mnie zabrakło.
Już się poprawiam i wrzucam:-)
Bez uszek nie ma Wigilli.
Dla niektórych jest to jedyna potrawa, którą jedzą przy wieczerzy;-)
 


Składniki:
ciasto na kefirze:
  • 0,5 kg mąki,
  • 1 duży kefir,
  • szczypta soli,
na farsz:  
  • 50 g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:
 
Wyrobić z kefiru i mąki ciasto, lekko posolić. Może zaistnieć potrzeba dodania mąki lub kefiru, gdyż w zależności od ich rodzaju, konsystencja ciasta może być różna - musi odchodzić od ręki. Odstawić , by odpoczęło.
Grzyby namoczyć dzień wcześniej. Na drugi dzień gotować na małym ogniu około 40 minut, aby zmiękły. Odcedzić. Następnie przepuścić przez maszynkę lub bardzo drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na oleju i maśle. Dodać ją do grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować cieniutko. Literatką wykrawać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i skleić brzegi dociskając widelcem. Potem oba końce ze sobą połączyć dociskając mocno palcami. Obgotować uszka w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować około 2 minut.  Podawać z barszczem.



6 komentarzy:

  1. Piękne!
    U mnie też uszka z grzybami muszą być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenko-uszka wzorcowe. Życzymy Ci udanych Świat i wspaniałego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja w tym roku nie doprawiłam uszek nie wiem jak ja to zrobiłam

    OdpowiedzUsuń