poniedziałek, 26 czerwca 2017

Placuszki jogurtowe z truskawkami



Nie ma chyba osoby, która by się nie skusiła na takie śniadanie.
Można nimi przekupić lub rozpieścić niejednego brzdąca;-)
Spróbujcie ich, a nie pożałujecie.
I będą Was na rękach nosić za nie - słowo;-)


Przepis znaleziony u Asi z Kwestii Smaku

Składniki:    

  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła,
  • 2  łyżki cukru,
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • kilka truskawek i poziomek (niekoniecznie),

Przygotowanie:
 
W misce zmiksować jogurt z jajkami, olejem i cukrem. Dodać mąkę przesianą, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać  do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek.
Rozgrzać patelnię, dodać odrobinę oleju  i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy. Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione. Gdy urosną dodać plasterki truskawek i małe poziomki na ciasto.
Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. Podawać z cukrem pudrem lub syropem klonowym.









wtorek, 20 czerwca 2017

Ciasto kruche z truskawkami i pianką budyniową


Owocowy raj trwa:-)
Cudny czas.
Wykorzystuję owoce w deserach, sałatkach, przystawkach i napojach.
Truskawkowe love w tym roku rozpoczynam tym kruchym, przesmacznych ciachem:-)
Zamiast truskawek można użyć jagód, malin, porzeczek...- na co tylko macie ochotę:-)




Składniki:
  • 450 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 5 jajek (żółtka),
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • lodowata woda,
  • 3 łyżki cukru,
na piankę:
  • 5 białek,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego,
+
  • 300-500 g truskawek,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podlać odrobiną zimnej wody, gdyby było za suche. Podzielić je na 2 części i włożyć do zamrażarki.  Można je przygotować dużo wcześniej. Zamrożoną jedną część ciasta zetrzeć na tarce na wyłożoną papierem blachę, równo je rozsypać i można uklepać. Zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C (około 15 minut). Wystudzić. Z białek ubić sztywną pianę. Na koniec wsypać po łyżce cukier, budynie w proszku i wlać powoli olej. Wylać masę na podpieczony, wystudzony spód. Rozsypać  owoce, lekko je wgniatając w piankę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec do zrumienienia w tej samej temperaturze około 30-40 minut.

środa, 14 czerwca 2017

Polenta z zapiekanymi zielonymi szparagami z fetą i czosnkiem niedźwiedzim.

Danie jarskie na cztery pory roku - wiosna!


Przygotowanie do wiosennego dania naszej MMMAK-owej akcji trochę nam się przeciągnęło.
Tym razem moimi bohaterami  były grillowane zielone szparagi i czosnek niedźwiedzi
które świetnie się komponowały z polentą. 
Smakowo i kolorystycznie jak na wiosnę przystało:-)
Jestem ciekawa co wybrały Małgosia, Magda, Ala i Kamila? :-)


Składniki:
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 50 g fety, 
  • sos z czosnku niedźwiedziego (klik),
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy,
  • sól różowa himalajska,
  • płatki chili,
  • oliwa  z oliwek extra virgine do skropienia szparagów,
polenta:
  • 1,5 szkl. kaszy kukurydzianej,
  • 4-5 szklanek bulionu warzywnego,
  • pół łyżeczki soli,
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka masła, 
  • olej lub oliwa do zgrillowania,
Przygotowanie:

Zagotować bulion z masłem i solą. Wrzucić powoli kaszkę ciągle mieszając. Gotować około15 minut lub do czasu, gdy polenta zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przelać polentę do płaskiej  blachy do pieczenia i rozprowadzić równo, wygładzając spodem łyżki, by powstało  ciasto grubości 2 cm. Zostawić do wystygnięcia. Polentę w tym stanie można przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.  Przed podaniem pokroić ją na trójkątne kawałki, posmarować cienką warstwą oliwy, po czym smażyć z obu stron na patelni grillowej.




Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, posolić, skropić oliwą i posypać pieprzem i płatkami chilli. Zapiekać około 20 minut w 180 stop. C. Pod koniec pokruszyć ser feta i posypać nim szparagi. Zapiekać jeszcze chwilkę. Podawać z usmażoną polentą i skropione sosem z czosnku niedźwiedziego (klik).

 
Zapraszam do dziewczyn na ich wiosenne dania jarskie:
 Małgosi
Magdy
Ali
Kamili

sobota, 3 czerwca 2017

Sos Romesco podany do pieczonych warzyw



Podanie zimnego sosu do upieczonych warzyw lub grillowanego mięsa w wielu krajach jest praktykowane i  sprawdza się znakomicie. Tak jak zakochałam się w tzatzikach podawanych z gyrosem, które smakowałam gdy po raz pierwszy byłam w Grecji (w latach 90-tych). Tak teraz pokochałam sos Romesco. Znakomity. Pasuje do pieczonych warzywach czy  grillowanego mięsiwa:-) Niebo w gębie:-)
Na ten słynny kataloński sos składają się zazwyczaj czerwona papryka, migdały, chleb, ostra papryka i dobra oliwa. Najlepiej smakuje, gdy jest świeży, ale można goprzechowywać również w lodówce do 2 dni. W Hiszpanii podają go do dań z grilla, w szczególności do kurczaka, przepiórki, młodej cebuli, pora oraz ośmiornicy.
Spróbujcie tego połączenia koniecznie!



Składniki:
  • pęczek młodych buraków pokrojonych na ćwiartki,
  • pęczek młodych marchewek,
  • pęczek rzodkiewek,
  • można dodać szparagi zielone i inne młode warzywa,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki płatków chili,
  • ćwierć  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
+ sos Romesco do podania (przepis poniżej).

Przygotowanie: 
Nastawić piekarnik na 180 ° C i wyłożyć umyte wszystkie warzywa do formy żaroodpornej. Dodać oliwę, przyprawy. Wymieszać wszystko dokładnie. Zapiekać około 30 minut. Podawać z sosem Romesco.


Sos Romesco - składniki:
  • 40 g migdałów bez skórki lub płatki migdałowe,
  • 1 upieczona obrana ze skórki papryka,
  • 1posiekany ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 dojrzały pomidor bez skórki i pestek,
  • 0,5 kromki białego chleba bez skórki,
  • 2 łyżki  octu winnego,
  • 50 ml  oliwy extra vergine,
  • sól,
  • słodka papryka,
  • chili w proszku lub świeża (ilość wg uznania),
  • cukier,
  • pieprz,
Przygotowanie:
Migdały lub płatki migdałowe uprażyć  na suchej patelni do zrumienienia. Zmiksować  w malakserze pieczoną paprykę, migdały, czosnek i pastę pomidorową, dodać chleb, a następnie ocet, stopniowo dolewać oliwę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.


czwartek, 1 czerwca 2017

Życie ze Smakiem nr 8




 
Chciałam serdecznie Was zaprosić do lektury nowego magazynu:-)
 Co w nim znajdziecie?
Same owocowe i sezonowe pyszności.
Zabierzemy Was w podróż na grecką wyspę.
Dla trenujących kilka rad na temat diety potreningowej.
Jest jeszcze wywiad ze mną:-)
Zapraszamy!

niedziela, 28 maja 2017

Mus rabarbarowy z imbirem


Mus rabarbarowy można wykorzystać do wielu smakołyków:-) 
Ten przygotowałam jako dodatek do jogurtu chia, ale świetnie będzie pasował do naleśników czy racuchów drożdżowych. 
Inspirację na jego przygotowanie zaczerpnęłam u Magdy z Dare to Cook


Mus rabarbarowy:
  • 0,5 kg rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
jogurt chia:
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżeczka miodu (niekoniecznie).
Przygotowanie:

Rabarbar umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zasypać cukrem. Podsmażyć na patelni do momentu jak rabarbar będzie się rozpadał. W międzyczasie dodać starty imbir. Zmiksować całość na mus. Można przechowywać w lodówce kilka dni.
Nasiona chia wsypać do jogurtu. Wymieszać i zostawić w lodówce na całą noc. Rano dosłodzić miodem i dodać mus rabarbarowy w ilościach nas zadawalających:-)


niedziela, 21 maja 2017

Lasagne ze szpinakiem i fetą


Świeży, majowy szpinak uwielbiam.
Już objadłam się na zapas takim zasmażanym ze śmietaną i czosnkiem ;-)
Tym razem wykorzystałam go i zrobiłam lasagne. 
Oj było pysznie:-)



Składniki:
  • 80 dkg świeżego szpinaku,
  • 100-150 g fety,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 opakowanie makaronu lasagne,
  • oliwa z oliwek, 
  • masło do wysmarowania formy,
  • ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji),
sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła,
  • 2łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka mleka,
  • sól  i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki).
Przygotowanie:


Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać  posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać.
Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.


środa, 17 maja 2017

Ciasto kruche z rabarbarem pod kruszonką



Wiosną, kiedy pojawia się rabarbar chłonę go w każdej postaci.
Popijając kompot, gdzie jest bohaterem.
Smarując pajdę chleba dżemem rabarbarowo-pomarańczowym.
Zajadając z nim placek drożdżowy, czy tak jak tutaj upieczony pod kruszonką:-)
Kocham ten rabarbarowy czas:-)


Składniki:
  • 10 dkg masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 15-20 dkg maki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka zimnej wody,
  • 400 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru do rabarbaru,
na kruszonkę:
  • 50 g masła stopionego,
  • 50 g mąki,
  • 50 g cukru.
+ cukier puder do posypania. 
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki bez rabarbaru i wyrobić ciasto. Odstawić na 0,5h do lodówki. Ciasto rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blaszka 30x20cm). Podpiekać 10 minut w 180 stop. C. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na 1 cm kawałki. Posypać cukrem, wymieszać. Wysypać na podpieczony spód. Wymieszać dobrze wszystkie składniki kruszonki. Posypać placek i piec około 30-40 minut do zrumienienia kruszonki. Wystudzić ciasto i na koniec posypać cukrem pudrem.
 

piątek, 12 maja 2017

Bułka drożdżowa bez jaj



Ten wpis zaczęłam tworzyć bardzo dawno temu. Jest dla mnie bardzo osobisty...
To nie jest zwyczajna bułka drożdżowa. 
Na każde święta i  imprezy rodzinne była w domu za sprawą mojej chrzestnej, której już nie ma wśród nas. 
Rozpieszczała nią wszystkich najmłodszych.
Przechodząc do sedna, dzisiaj mamy wyjątkowy dzień - chrzciny mojej wnuczki. 
Pomyślałam, że wpasuje się tu idealnie...:-)

czwartek, 4 maja 2017

Szparagi zapiekane podane z sosem z czosnku niedźwiedziego



Jak zobaczyłam te szparagi u Magdy z Dare to Cook, to wiedziałam, że muszę je zrobić ;-)
Zmieniłam jednak sos z liści rzodkiewki na liście czosnku niedźwiedziego. Pycha!
My zjedliśmy tę sałatkę jako samodzielne danie obiadowe.
Teraz sezon na szparagi, to wykorzystuję je na maksa:-)

sobota, 29 kwietnia 2017

Melon z szynką parmeńską (Prosciutto e Melone)


Taką przystawkę przygotowałam na dzisiejsze spotkanie z przyjaciółmi.
Pogoda nie sprzyja biesiadowaniu na tarasie... 
Przeważnie majówka rozpoczynała sezon grillowych spotkań. 
W tym roku jest tak zimno, że bardziej pasuje popijać grzane wino przy kominku niż gasić pragnienie zimnym piwem;-)