piątek, 16 marca 2018

Naleśniki z musem malinowym


Moja mama robiła nam z cynamonem i to były najlepsze naleśniki na świecie. 
Pewnego dnia moja sąsiadka zapukała do drzwi. 
Gdy otworzyłam stała z talerzem i powiedziała - niespodzianka:-) 
Dobrze się domyślacie - to byłe właśnie te z musem malinowym.


Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. wody mineralnej gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 2 szkl. mąki,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
nadzienie serowe:
  • 30 dkg twarogu półtłustego,
  • 1 żółtko,
  • jogurt  naturalny,
  • cukier puder,
mus malinowy:
  • 30 dkg świeżych lub mrożonych malin,
  • cukier puder (można pominąć),
  • jogurt naturalny.
Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszać i usmażyć naleśniki.  Twaróg utrzeć z żółkiem, dodać do smaku cukier puder i jogurt, aby konsystencja była łatwa do smarowania. Kilka malin odłożyć do dekoracji, pozostałe zmiksować z jogurtem i cukrem (niekoniecznie). Naleśniki posmarować serem, złożyć w chusteczkę. Podsmażyć na klarowanym maśle i polać musem malinowym. Posypać owocami na wierzchu.



9 komentarzy:

  1. Naleśniki uwielbiam pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki jak koleżanka komentująca przede mną - w niemal każdej odsłonie. Z malinami również, ale bardziej z Nutellą i bananem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki, jedna z niewielu potraw (o ile nie jedyna), która wychodzi mi lepiej niż żonie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli dzisiaj odpuszczę z moją dietą to będzie to Twoja wina!;p

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ostatnio robiłam naleśniki na trzy sposoby, w dodatku kolorowe :) Znikały w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dla każdych naleśników jestem na tak!
    Pycha u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach jak one wyglądają, mniaaaam :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  8. Naleśniki zawsze mnie skuszą!

    OdpowiedzUsuń
  9. O mniam, jak tylko będą świeże maliny, to muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń