poniedziałek, 19 marca 2018

Shepherd's pie - angielska zapiekanka pasterska



Zima nie chce odpuścić i jeszcze przyjdzie nam poczekać na lekkie wiosenne dania;-(
Pod te mrozy zrobiłam angielską  zapiekankę z wołowiną i warzywami pod ziemniaczaną pierzynką.
Bardzom prosta i zdumiewająco przypomina nasz obiad, jak to rzekł mój mąż - ziemniory, kotlet mielony i groszek z marchewką;-)
No niby tak, ale...
Oryginalna Shepherd's pie zawiera jagnięcinę, ale niestety takie mięso  u nas zdarza się sporadycznie.
Jest do dostania, ale zazwyczaj jak potrzebujesz to nigdzie nie uświadczysz.
Musiałam się zadowolić wołowiną. 
Zapiekanka tak nam przypadła do gustu, że będę kombinować z różnymi mięsami. 
Można  użyć  do jej przygotowania resztki mięsne, które zostaną nam z obiadu .
Myślę, że również z drobiem smakowałaby fajnie.



Składniki:
  • 30-40 dkg mięsa mielonego jagnięcego (użyłam wołowiny),
  • 30 dkg mieszanki marchewki  z groszkiem  (teraz zimą użyłam mrożonki),
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,1 łyżka oleju,
  • sól, pieprz, tymianek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka sosu Worcestershire,
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego,
 puree ziemniaczane:
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2- 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • 3 łyżki startego sera cheddar,
  • sól, pieprz,
  • 1 ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w słonej wodzie. Gdy są miękkie odcedzić, dodać, masło, śmietanę, czosnek i przyprawy. Utłuc tłuczkiem na puree lub przecisnąć przez praskę i dopiero dodać wszystkie składniki. Na sam koniec wymieszać z serem.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę poszatkowaną, rozdrobniony czosnek i przyprawy. Dodać koncentrat, sos Worcestershire, podlać winem. Chwilę poddusić, a następnie wymieszać z mieszanką marchewki z groszkiem. Całość wyłożyć na dno naczynia do zapiekania, a na wierzch ułożyć  puree ziemniaczane. Widelcem porobić  "wicherki", aby warstwa nie była gładka. Zapiekać około 30 minut w 190 stop. C - do zrumienienia wierzchu. 



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię!
    Tylko z jagnięciną smakuje...niebiańsko...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie, z wołowiną brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z jagnięciną nie jadłam, ale z wołowiną pychota! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy wszelkie zapiekanki, a tę szczególnie. Wygląda na zdjęciu bardzo apetycznie i jest w sam raz na takie zimne dni :) Odkąd nie jem już mięsa, zastępuję go rybą. Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń