piątek, 13 kwietnia 2018

Wafle kajmakowe


Jest to deser, który w naszym domu był na każde święta od zawsze.
Przepis  mojej babci.
Przywołuje wspomnienia...
Przekazywany każdemu, kto raz spróbuje tych wafli - słowo:-)
Nie można się im oprzeć. 
Uwielbiają je i starzy i najmłodsi:-)


 
Składniki:
  • 1 opakowanie wafli tortowych,
  • 500 g śmietany 18% tł,
  • 400 g cukru ( w oryginale powinno być tyle samo cukru co śmietany),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2-3 łyżeczki kakao.
Przygotowanie:
 
Śmietanę mieszamy w garnku z cukrem i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia masy. W międzyczasie dodajemy  kakao i sok z cytryny (moja babcia sprawdzała gęstość masy wylewając kroplę na talerzyk, przechylała go i jeśli kropla nie spływała - masa była gotowa). Odstawiamy chwilę do ostygnięcia.
Masę rozsmarowujemy na waflach. Obciążamy ciężką książką. Odstawiamy, aby zmiękły (około 2 dni). Można przyspieszyć ten proces owijając przełożonego wafla wilgotną bawełnianą ściereczką. 
Przed podaniem kroić w paski i każdy pasek porcjować w romby.


8 komentarzy:

  1. Cudowny i szybki sposób na zaspokojenie ochoty na słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wnusia zajada więc muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie wafelki zjadła bym wszystkie ❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastic blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything.
    Would you propose starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many options
    out there that I'm completely confused .. Any recommendations?
    Thanks a lot!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy mi się nie chciało robić kajmaku od podstaw, a tu patrzę, że wcale nie jest to aż takie trudne...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubiłam kiedyś te wafle. Zwłaszcza w dzieciństwie.
    Chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kajmak to ja jestem w stanie jeść prostu z opakowania :D Potem chodzę po ścianach przed nadmiar cukru we krwi :D

    OdpowiedzUsuń