piątek, 25 maja 2018

Babka ziemniaczana



Musiałam przerobić ziemniaki, które dostałam od cioci i żal było się ich pozbyć.
Zwłaszcza teraz, gdy najbardziej smakują młode:-)
Dlatego padło na babkę ziemniaczaną, która, ku uciesze domowników, rozeszła się bardzo szybko.
To co zostało na drugi dzień podsmażyłam i było jeszcze lepsze:-)


Składniki:

  • 1,5 kg obranych ziemniaków,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 duża cebula,
  • 2  ząbki czosnku,
  • 2 jaja,
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól
  • pieprz
  • masło i  bułka tarta do obsypania formy
  • masło do obłożenia wierzchu babki

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmiksować w malakserze. Odcisnąć nadmiar wody przez gazę. Odstawić wodę spod ziemniaków, żeby mogła zebrać się skrobia, którą należy dodać do ziemniaków. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na 2 oleju do zrumienienia. Mleko podgrzać i gorące dodać do surowych ziemniaków, wymieszać dokładnie, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobniony czosnek, boczek z cebulką oraz jajka. Przelać  masę do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.Wstawić do  nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 1,5 h. Przed pieczeniem na wierzch babki  położyć wiórki masła. Podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub jako dodatek do mięsa.


6 komentarzy:

  1. Nie miałam jeszcze okazji próbować takiej babki ale muszę przyznać, że wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Matko, wygląda obłędnie. Ale bym sobie pojadła.

    OdpowiedzUsuń
  3. To jedno z moich najulubieńszych dań!
    Pychota. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!
    Twoja wygląda pysznie.
    Ostatnio byłam na Podlasiu i tam jedliśmy domową babkę ziemniaczaną.
    Poza tym stare ziemniaki są niezbędne do kopytek lub klusek śląskich. Młode ich w tym nie zastąpią.

    OdpowiedzUsuń