wtorek, 10 lipca 2018

Bób z chilli, czosnkiem i cebulą


Bób - kolejny  powrót smaku z dzieciństwa, choć przygotowany nieco inaczej.
Mam nadzieję, że kiedyś moje wnuki będą mnie z nim kojarzyć:-)
I, że będą to miłe wspomnienia jak te moje dzisiaj...
Macie takie chwile, kiedy przygotowujecie jakieś danie i zapach, smak kojarzy Wam się z kimś lub czymś?





Składniki:
• 0,5 kg bobu,
• 1 ostra papryczka chilli,
• 2-3 ząbki czosnku,
• 1  cebula,
• 1  łyżka masła + odrobina oliwy z oliwek,
• sól.

Przygotowanie:

Bób przepłukać i ugotować w słonej wodzie. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, podsmażyć posiekaną w kosteczkę  cebulę. Posolić. Dodać paprykę pokrojoną najdrobniej jak się da. Dodać rozgnieciony czosnek. Chwilę razem dusić. Bób odcedzić i zahartować w zimnej wodzie z lodem. Obrać łupiny. Zalać mieszanką z patelni, wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.


5 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Smakuję oczami...

    OdpowiedzUsuń
  2. pięne zdjęcia!
    cieszę się, że Ty też obierasz bób, bo jak widzę ten w skorupkach to już mnie brzuch boli :(

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam bób :) i wszystkie dania, które z niego można przygotować.

    OdpowiedzUsuń