Ajvar



Do zrobienia ajvaru przymierzałam się od lat kilkunastu...
Ależ w swoim życiu straciłam przyjemnych chwil delektowania się nim.
Najlepiej smakuje wyjadany łyżeczką prosto ze słoika. Mmmm:-)
Produkcja rozpoczęta i końca nie widać...


Składniki na 1 porcję (stanowczo za mało):
  • 5 czerwonych papryk,
  • 1 duży bakłażan,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka octu,
  • olej rzepakowy,
  • sól, cukier trzcinowy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki.
Przygotowanie:

Paprykę i bakłażana wstawić do piekarnika na funkcję grill i piec aż skórki będą czarne (około 20-30 minut ). Warzywa wyciągnąć i włożyć do woreczka foliowego na 10 minut. Wyjąć i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Sporo oleju wlać do garnka i podsmażyć około 5 minut, dodać czosnek, koncentrat i przyprawy. Smażyć z 10-15 minut. Zblendować wszystko, ale tak aby wyczuwać kawałki warzyw. Przekładać do wyparzonych słoików. Pasteryzować 10-15 minut. 
W sumie to tej porcji nie musiałam pasteryzować, bo cała poszło od razu:-)




Komentarze

  1. Ależ to musi być pyszne. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie wygląda!
    Przymierzam się do zrobienia...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesienne smaki prawda? I jeszcze ta pita... jak podpłomyk��Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne :) Polecam z całego serca.

    OdpowiedzUsuń
  5. No to lecę po składniki i będę robić :) mam ochotę na taki dodatek do mies :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam! Jadłam raz, ale ten smak kocham. Zrobię na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam kiedyś i bardzo mi smakował. Może spróbuję sama zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba mnie namówiłaś ;) akurat mam sporo papryki i bakłażany, więc jest okazja też samodzielnie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z przyjemnością spróbuje ten przysmak, bo nigdy nie jadłam czegoś takiego

    OdpowiedzUsuń
  10. Wczoraj jadłam zakupiony w sklepie... A dziś Twój przepis czytam. Muszę więc zrobić też sama.

    OdpowiedzUsuń
  11. Do Ajvaru nie dodaje się pomidorów czy koncentratu. Dodając pomidory otrzymujemy macedoński pindżur lub bułgarską lutenicę. I smażenie: prawdziwy Ajvar smaży się powoki, około 3 godzin

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne