środa, 3 października 2018

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego


Szakszuka to danie kuchni bliskowschodniej - bardzo popularne w Izraelu. 
Szakszuka  dosłownie znaczy „wielki bałagan″. 
Te jajka gotowane w pomidorach serwowane są najczęściej na śniadanie. 
Choć dla mnie idealnie się nadadzą na lunch czy kolację. 
W sezonie pomidorowym nic tylko zajadać:-)


Szakszuka
Yotama Ottolenghi z książki "Jerozolima"

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka pasty harissa,
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
  • 1 duża czerwona papryka, pokrojone w 0,5 cm kostkę,
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 0,5 łyżeczki mielonego kuminu,
  • 3 duże posiekane pomidory,
  • 2 średnie jaja,
  • 60g Labnech lub jogurtu,
  • sól.
Przygotowanie:

Rozgrzać oliwę na patelni, dodać harissę, koncentrat pomidorowy, paprykę, czosnek, kumin i sól do smaku. Wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu około 8 minut aż papryki zmiękną. Dodać pomidory, zagotować i dusić, aby powstał gęsty sos. Doprawić do smaku. Zrobić w sosie dołki na jaja, wbić do nich jajka, za pomocą widelca zmieszać białka z sosem uważając by nie rozlać żółtek. Trzymać patelnię na małym ogniu ok 10 minut aż białka się zetną ale żółtka pozostaną płynne. Odstawić na chwilę patelnie, następnie przełożyć porcje szakszuki na talerze i podawaj z jogurtem lub serem labnech.



3 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego dania. Wygląda smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie, uwielbiam połączenie jajek z pomidorami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna!
    bardzo lubię. A książki Ottolenghiego są jednymi z moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń