czwartek, 8 listopada 2018

Tatar z łososia wędzonego


Bombardują mnie ciągle przykre zdarzenia i informacje...
Czy to taki czas u mnie, czy po prostu wszędzie tak się dzieje?
Jak już widzisz światełko w tunelu, to kolejne razy spadają...
Pocieszam się tylko, że to na uodpornienie, aby móc dużo znieść:-)
I tak sobie myślę, żeby prawo serii tym razem przyszło, ale tej dobrej passy. Poszło:-)
Na pocieszenie zapraszam na tatara!



Składniki:
  • 200 g łososia wędzonego na zimno,
  • oliwa truflowa,
  •  1 łyżeczka kaparów w zalewie,
  •  sok z cytryny,
  • 1 cebula,
  • ogórki ostre po meksykańsku (klik) (można zastąpić korniszonami lub kiszonymi wg uznania),
  • pieprz świeżo zmielony i sól do smaku (ostrożnie bo łosoś jest słony, a ogórki ostre),
  • szczypiorek.
Przygotowanie:
 
Łososia posiekać drobniutko nożem. Kapary przepłukać pod bieżącą wodą. Posiekać na drobno. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wymieszać całość dolewając oliwę partiami i sok z cytryny. Doprawić wg uznania. Uformować z masy kulki, ułożyć na talerzach, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.



3 komentarze: