Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Czy macie czasami tak, że lubicie osobno coś, co razem daje mix niejadalny?
Ja tak mam z ciecierzycą i pastą tahini...Takie połączenie smakowo mi zupełnie  nie leży. 
A osobno to zupełnie inna bajka;-)
Dlatego szukałam alternatywy dla pasty z ciecierzycy. I z pomidorami pasuje idealnie.
Niebo w gębie:-)


Składniki:
  • 1 puszka (400 g) ciecierzycy,
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2-3 gałązki bazylii,
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
+ pita do podania (usmażona z dodatkiem oliwy).

Przygotowanie:


W misce zmiksować ciecierzycę odsączoną, suszone pomidory wyjęte z oleju, czosnek, listki bazylii i kumin. Podlewać olejem z suszonych pomidorów. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Podawać z kawałkami pity na ciepło lub na zimno. Pitę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.

Można przechowywać w lodówce do tygodnia.



Komentarze

  1. Nie lubisz hummusu? Ja mogłabym jeść na okrągło. :)
    Ale taką pastę z ciecierzycy też bardzo chętnie zjem. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa, czy smak by mi się spodobał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! W towarzystwie oliwek to dodatkowy bonus.
    Jadłabym łyżkami...

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pasty są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne