poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Tost z dynią, avocado, szparagami i groszkiem


Wiosną lubię kolorowe kanapki na talerzu.
W końcu je się oczami.
Dzięki mrożonym warzywom możemy przygotować takie i cieszyć się nimi przez cały rok.
Chwilę tylko trwa ich przygotowanie.
Dostępność poza sezonem naszych ulubionych warzyw
 czy owoców pozwala na tworzenie ulubionych potraw w każdym dniu w roku. 
Dlatego bardzo często sięgam po ulubione mrożone dodatki firmy Hortex, których jestem pewna.


Składniki:
  • kilka kromek chleba żytniego na zakwasie,
  • pół pęczka szparagów zielonych,
  • opakowanie mrożonej dyni w kostce Hortex,
  • opakowanie groszku zielonego mrożonego Hortex,
  • 1 avocado,
  • 2 łyżki majonezu,
  • po 1 łyżce świeżej posiekanej bazylii i szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • chilli,
  • oliwa z oliwek,
 Przygotowanie:

Zagotować wodę z solą i wrzucić groszek. Gdy będzie miękki odcedzić i przelać zimną wodą. Na łyżce oliwy podsmażyć 2 garstki dyni, dodać sól, pieprz i chilli. Dusić do chwili, gdy będzie miękka. 
Zioła wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni grillowej z łyżką oliwy obsmażyć zielone szparagi. Na koniec wrzucić i opiec kromki chleba. Każdą posmarować ziołowym majonezem. Ułożyć szparagi, na wierzch dynię, avocado i posypać groszkiem. Doprawić przyprawami i skropić oliwą.







14 komentarzy:

  1. Czuję, że ten smak by mi się spodobał. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym takie teraz :) Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite :) uwielbiam tosty, te z warzywami również, na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe smaki. Zawsze byłam tradycjonalistką jeśli chodzi o tosty

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba muszę się wybrać na zakupy, bo smaku mi takiego narobiłaś, że szok

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej ależ tu pyszności :) aż mi się zachciało tego zjeść :) ja to uwielbiam takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nawet nie wiesz jakiego apetytu narobiłaś mi tymi tostami! Wszamałabym z wielką chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! A mam jeszcze spory zapas dyni w zamrażarce i nawet ostatnio zastanawiałam się co z niej zrobić 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie!
    Lubię takie śniadania...

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe połączenie :) Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajne połączenie smaków. Lubię dynię i szparagi. Zwykle każde jadałam głównie w sezonie, a więc w zupełnie innym czasie, ale teraz właśnie można sobie te sezony na warzywa "poprzesuwać:. :-)

    OdpowiedzUsuń