piątek, 17 maja 2019

Ciasto marchewkowe


Bardziej mu do jesiennego ciacha, ale córka moja wpadła w wir pieczenia (chyba przed sesją).
Do kuchni raczej się nie pchała -  tym bardziej trzeba to wykorzystać;-)
Dlatego dziś wrzucam ciasto marchewkowe, pyszne i niesezonowe.
W całości zrobione przez młodą.
Ciekawe co jeszcze będzie nam dane kosztować w tym nerwowym dla Niej okresie;-)



Składniki:
  • 200 g drobno startej marchewki,
  • 50 g orzechów włoskich,
  • 2 jajka,
  • 150 g  cukru pudru,
  • 150 ml oleju rzepakowego,
  • 75 g startego jabłka,
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.
Polewa:
  • 150 g kremowego serka  typu  Philadelphia,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 80 g cukru pudru,
  • orzechy włoskie do dekoracji.
Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem pudrem do uzyskania białej i puszystej masy. Dolewać porcjami olej ciągle miksując. Dosypać marchewkę, posiekane orzechy, jabłko i wiórki. Wymieszać łyżką. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Wylać do formy (blaszki 35x25 cm lub tortownicy 24 cm). Piec około 1 h w nagrzanym piekarniku do 150_160 stop. C lub do suchego patyczka.
Serek ubić z masłem i cukrem pudrem. Polewę włożyć na chwilę do lodówki (około 20 minut). Rozsmarować na wystudzonym cieście. Udekorować orzechami.





26 komentarzy:

  1. Marchewkowe to ja zawsze!
    Bez orzechów poproszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Cała moja rodzina uwielbia ciasto marchewkowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie aż dziwne, że u na pojawiło się ono po raz pierwszy. Nadrobimy:-)

      Usuń
  3. Przyznam, że jeszcze nie jadłam takiego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja na ciasto marchewkowe zawsze mam chęć! Świetnie jej się upiekło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja od tak długiego czasu zbieram się do zrobienia ciasta marchewkowego, że aż wstyd. To wygląda cudnie. Mam nadzieję, że mnie to wreszcie zmobilizuje i ciasto zawita i na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marchewkowe jest dobre na każdą porę, znam bardzo lubię, ale ta polewa mnie zainteresowała, koniecznie muszę jej spróbować :) z nią ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta polewa jest boska. I bardzo dobrze pasuje do tego ciacha ☺️

      Usuń
  7. Z taką polewą jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego to jeszcze nie jadłam. Wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchewkowe to moje ulubione zaraz po szarlotkach :) moje szczęście że moja córcia też lubi piec i często piecze te ciasteczko :) narobilas mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak patrzę na te frykasy to samym wzrokiem zjadam

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż nabrałam ochoty na pieczenie. Na niedzielę koniecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciastko marchewkowe. Twoje wygląda również bardzo apetycznie i aż chce sie je od razu zjeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chyba jedyne ciasto, które lubię bezgranicznie to właśnie marchewkowe. Wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń