poniedziałek, 24 czerwca 2019

Zupa rybna po tajsku


Zupę rybną dla nas zawsze przygotowuje mój tata.
Kiedy więc pada propozycja jej uwarzenia  - chętnie ją przygarniamy:-)
Wrzucam przepis na ten specjał, bo niejednokrotnie Ci, 
co mieli okazję spróbować, prosili o recepturę.
Oto i ona:-)


Składniki:
bulion rybny:
  • głowy, skóry z ryby i ości (zamrożone lub ze  świeżych ryb)
  • włoszczyzna (por, seler, marchewki i pietruszka),
  • sól,
zupa:
  • 2 litry bulionu rybnego lub warzywnego,
  • 1 kg mięsa ryb (najczęściej dorsz i łosoś),
  • marchewki z bulionu,
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (150 g),
  • 2 cebule,
  • 2- 3 ząbki czosnku.
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ostra papryczka chili,
  • 2-3 cm świeżego imbiru,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu rybnego, 
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny.
Przygotowanie:

Najczęściej kiedy kupujemy całe ryby  tata filetuje je i zabiera pozostałości do bulionu rybnego. Z warzyw i resztek rybnych ugotować bulion, przecedzić, kawałki mięsa pooddzielać od ości. Odłożyć też marchewkę.
Na oliwie podsmażyć cebulę, czosnek i imbir pokrojone w drobną kosteczkę. Dorzucić posiekana papryczkę chili. Podlać sosem sojowym i rybnym. Mięso ryb pokroić w kostkę, posypać pieprzem i solą oraz skropić sokiem z cytryny. Zalać warzywa z patelni bulionem. Pogotować chwilkę, wrzucić pocięty makaron ryżowy. Po kilku minutach wrzucić kawałki ryb, to mięso wcześniej oddzielone od ości i marchewkę z bulionu pokrojoną w słupki. Gotować wszystko kilka minut aż ryby dojdą do siebie. Doprawić cytryną, sosem sojowym, sosem rybnym i pieprzem. Można udekorować  kolendrą lub natką pietruszki.




27 komentarzy:

  1. O nie, to zdecydowanie nie dla mnie. Nie mój smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka zupa jest pyszna. Twój tata wie co dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupy rybne!
    W każdej wersji mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe mnóstwo przepisów pyszności pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze w zupach rybnych nie gustowałam, ale spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. MMM aż ślinka cieknie, gdy oglądam zdjęcia. Chętnie wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. I daj znać czy smakowało☺️

      Usuń
  7. Marzenka, teraz to i ja zapragnęłam takich smaków. Mój syn zafascynowany jest kuchnią tajską, więc podrzucam mu przzepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. My zupy rybne często jadamy bo ryby u nas dużo jest :) także z chęcią wypróbuje przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała zupa, moje smaki :) chętnie spróbuję, wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem czemu, ale im jestem starsza to bardziej lubię zupy, a ta wygląda obłędnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ryby to dla mnie wyzwanie, ale Twój przepis jest bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się błyskawicznie, a smakuje obłędnie.

      Usuń
  12. Bardzo lubię zupy rybne. Muszę takiej z prawdziwego zdarzenia spróbować (zrobić oczywiście). :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mnóstwo pysznych smaków w tej miseczce. Chętnie wypróbuję na bazie łososia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu jest dirsz z lososiem, ale pewnie i sam Łosoś byłby pyszny☺️

      Usuń
  14. Moje smaki, fantastyczne połączenie dania lekkiego i sycącego a do tego zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń