poniedziałek, 8 lipca 2019

Żeberka pieczone w sosie barbecue


Zrobiło się zdecydowanie chłodniej.
Można odetchnąć i w nocy się wyspać.
Możemy w końcu odpalić piekarnik 
i przygotować jakiś konkret:-)
Dla mojego męża zawsze będzie to mięso.
Ja latem wolę  jeść  warzywa, ale czego się nie robi dla bliskich.



Przepis Michela Moran, znaleziony na stronie 
Doradca smaku ( klik ).
Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • olej,
  • sól morska,
  • pieprz czarny mielony.
Sos barbecue:
  • 0,5 l bulionu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżeczki sosu worcestershire,
  • 2 - 3 goździki,
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego,
  • oliwa,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 papryki,
  • papryka wędzona mielona.
Przygotowanie:

Żeberka poporcjować, przyprawić z obu stron solą i pieprzem i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Tak przygotowane mięso włożyć do brytfanny i wstawić do piekarnika nastawionego na 160 - 180 stopni C na ok. 35 minut. By przygotować sos barbecue do rondelka wlać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i poszatkowany czosnek. Podsmażyć chwilę i dodać pokrojoną drobno paprykę czerwoną.  Po chwili dolać wino czerwone,  miód i koncentrat pomidorowy. Wszystko porządnie wymieszać. Teraz dodać 2 łyżki musztardy, sos worcestershire oraz bulion warzywny. Całość dobrze wymieszać i gdy sos się zagotuje, dodać goździki. Sos gotować przez ok. 35 minut. Następnie blenderem zmiksować i doprawić solą i ostrą papryką. Wyjąć żeberka z piekarnika, posmarować obficie sosem barbecue z obu stron i włożyć je z powrotem do piekarnika na co najmniej 1,5 godziny. Zmniejszyć temperaturę do 120 – 130 stopni C. Co 15 - 20 minut  przełożyć żeberka na drugą stronę. Po około 1,5 -2 h wyjąć żeberka na talerz i podawać. Można na talerzu jeszcze posmarować sosem barbecue.



4 komentarze: