poniedziałek, 23 września 2019

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron


Dzisiejsze bulki dolaczam z Monachium. 
Upiec zdazylam, ale z publikacja mam problem.
Planujac urlop na Octoberfest nie wierzylam, ze uda mi sie dolaczyc do akcji Amber.
Wode z winogron przezornie przygotowalam jeszcze w domu . 
Tak na wszelki wypadek.
Udalo sie buleczki upiec - ku uciesze wszystkich:-)


Bürli –  szwajcarskie bułki z winogronową wodą drożdżową 
Przede wszystkim wytłumaczmy sobie co to jest woda drożdżowa? To naturalny środek spulchniający do wypieku chleba, który powstaje na bazie suszonych lub świeżych owoców ( ale też warzyw) z dodatkiem cukru/miodu i wody. Pod wpływem fermentacji woda zaczyna się pienić i pachnie drożdżami – wtedy gotowa jest do użycia. Fermentacja nastąpi po kilku dniach 2 – 3, pod wpływem ciepła. Toteż nasza woda do wypieku powinna fermentować w temperaturze 25-30 stopni C.
Od niej więc zaczniemy nasze bułki.
Winogronowa woda drożdżowa
50 g winogron przekrojonych na połowę
10 g miodu
200 g wody
Włóż wszystkie składniki do wystarczająco dużej butelki PET. Zamknij ją i trzymaj w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni. Wstrząsaj butelką raz dziennie i codziennie ją otwieraj. Otwieraj ostrożnie, ponieważ w butelce jest ciśnienie. Jeżeli po dwóch dniach woda nie zaczyna się pienić, postaw ją w cieplejszym miejscu – temperatura 25-30 st. C. Kiedy woda się spieni, jest gotowa do użycia.
Zaczyn z wodą drożdżową
150 g wody drożdżowej z winogron
150 g mąki pszennej typ 550
Do mąki dodaj wodę drożdżową (bez winogron) i pozwól jej rosnąć przez noc w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto jest bardzo aktywne po 2 godzinach wstaw je do lodówki.
Ciasto właściwe
zaczyn z wodą drożdżową
500 g mąki pszennej typ 550
260 g wody
2 g świeżych drożdży
13 g soli
Następnego dnia do misy robota dodaj zaczyn, mąki, wodę i drożdże. Zagniataj ciasto przez 4 minuty, a następnie odstaw na 15 minut. Dodaj sól i zagniataj ciasto przez 6 minut na małej prędkości.
Przykryj ciasto i odstaw na 90 minut w ciepłe miejsce, składając je dwukrotnie co 30 minut na posypanej mąką powierzchni roboczej.
Podziel ciasto na 10 równych kawałków. Uformuj te kawałki ciasta na kształt bułek i złóż je, aby zawsze dwa kawałki ciasta łączyły się ze sobą.
W zależności od temperatury pokojowej i aktywności wody drożdżowej, pozwól Bürli wyrastać przez 45 do 75 minut.
Rozgrzej piekarnik z parą wystarczająco wcześnie, aby uzyskać cyrkulację powietrza o temperaturze 230 ° C.
Gdy piekarnik będzie naprawdę gorący, wstaw tackę z wodą. Lub piecz w specjalnym piekarniku z funkcją pary.
Piecz Bürli przez 30 minut. Po 15 minutach otwórz drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać.
Zostaw Bürli do ostygnięcia na ruszcie.

Pozdrawiam wszystkich z Octoberfest z Monachium:-)




27 komentarzy:

  1. Witam , pozdrowienia dla uczestniczki wrześniowej Piekarni. Twoje bułki udały się fantastycznie.
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Są piękne!
    Wspaniale, że zdążyłaś je upiec. W Monachium takich nie dają...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki wyglądają wspaniale i pewnie na Oktoberfest wszyscy by zazdrościli.
    Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, to smacznie umilasz pobyt!
    Miłego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie bułeczki jadłabym, oj jadła.

    OdpowiedzUsuń
  6. Marzenko cieszę się, że udało Ci się dołączyć do akcji. Bułeczki wyborne. Miłych wrażeń :) Pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  7. Pozdrawiam i ja, piękne buły, idealne do piweczka. Pozdrawiam i ja.

    OdpowiedzUsuń
  8. WOW!!! Takie bułki są najlepsze. Trzeba będzie tę winogronową wodę drożdżową zrobić. Tak dawno nie robiłam tych cynamonowych. Aż jeść mi się zachciało. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Love your Bürli and have fun at Oktoberfest!

    OdpowiedzUsuń
  10. Super przepis , bułki pewnie pyszne
    Pozdraiwm

    OdpowiedzUsuń
  11. Zaintrygowała mnie ta woda. Na pewno spróbuję upiec takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż bym zjadła takich bułeczek 😀 Udanego pobytu 😉

    OdpowiedzUsuń
  13. Zjadłabym takie, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam blogi kulinarne :) każdego dnia można znaleźć coś nowego, coś ciekawego :) świetny przepis i coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Smaczniutkie bułeczki, cieszę się, ze zajrzałam bo człowiek zawsze uczy się czegoś nowego :) ta woda winogronowa to niesamowity wynalazek. Winogron u nas w tym roku mnóstwo nic tylko rwać i zastawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wow!!! Wow!!! Wow!!! Super. Przepis zapamiętuje i na pewno spróbuję zrobić. Bułeczki musiały być pyszne. No i zabawa przednia na Oktoberfest!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis naprawdę fajny. A bułeczki długo były jak świeże - nawet na 3 dzień.

      Usuń
  17. Wyszły cudnie! Mam pytanie, czy sama woda winogronowa nie wystarczy? Konieczne jest jeszcze dodanie drożdży?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymałam się ściśle przepisu. Te 2 gramy to faktycznie malutko, a sam zaczyn na wodzie pięknie rósł. Czyli całkiem możliwe, że by dało radę:-)

      Usuń