poniedziałek, 7 października 2019

Bakłażany pieczone z soczewicą i pomidorami


Ach moje ukochane, najukochańsze bakłażany...
Uwielbiam w każdej postaci. 
Na zimno i na ciepło.
Z mięsem lub z warzywami. 
Każde:-)



Składniki:
  • 2 bakłażany,
  • oliwa z oliwek, 
  • 1 cebula,
  • 0,5 szkl. czerwonej soczewicy,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • 4-5 pomidorów świeżych lub z puszki,
  • 1 papryka czerwona lub żółta ,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa za'atar.
za'atar  (przyprawa arabska):
  • 2 łyżki suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka sumaku,
  • 1 łyżka prażonego białego sezamu,
  • 0,5 łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Za'atar najpierw przygotować. W moździerzu utłuc przyprawy.
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Naciąć głęboko miąższ w poprzek tak aby powstała kratka. Posolić i pozostawić na 30 minut. Następnie spłukać sól, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Skropić oliwą, posypać przyprawą za'atar i podpiec do miękkości w 180 stop. C. Przepłukać dwukrotnie soczewicę i ugotować w szklance wody przez 5-10 minut. W tym czasie jak bakłażan będzie się podpiekał podsmażyć na oliwie cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać paprykę, czosnek i na koniec obrane pomidory pokrojone w kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko będzie miękkie dodać ugotowaną soczewicę. Bakłażany wyjąć z pieca i łyżką wydrążyć część miąższu. Dodać go do farszu. Wymieszać. Nakładać na połówki bakłażanów. Zapiekać około 15 minut. Podawać udekorowane natką pietruszki lub inną ulubiona zieleniną.


14 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna propozycja na podanie bakłażana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze, że pieczonych bakłażanów nie miałam jeszcze okazji spróbować :) Czas otworzyć się na nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie nadziewać wolimy cukinię, a bakłażan to nasz przysmak, kiedy robię moussake :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne!
    Bardzo lubię bakłażany pieczone. Twoja wersja idealnie jesienna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie wiedziałam co pysznego robisz, bo przyjechałabym ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Totalna rozpusta kulinarna. Świetny przepis !!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo oryginalny pomysł na bakłażana. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj tak, to jedno z moich ulubionych dań 😉 uwielbiam bakłażany, cukinie, dynie i inne cudactwa :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam bakłażana <3 Danie idealne dla mnie :) Ale gdzie ja sumaka dostanę?

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak realnie to ile czasu zajmuje przygotowanie bakłażana? Godzinę na pewno czy więcej? Podoba mi się tak propozycja zrobiłabym na warsztatach ale boje się że nie zdążymy 😄

    OdpowiedzUsuń
  11. Bakłażany i pomidory zawsze super smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały posiłek, kolorowy, apetyczny i z pewnością dzięki przyprawom bardzo aromatyczny :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń