piątek, 18 października 2019

Ziemniaki faszerowane podgrzybkami



Na grzybach byłam już ze 2 tygodnie temu.
Teraz chorujemy zespołowo i rodzinnie.
Czekasz na ten moment cały rok...
2 dni grzybobrania i zapasy porobione na kilka lat. 
Tak to lubię:-)


Składniki:

  • kilka ziemniaków,
  • 30 dkg świeżych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki startego ulubionego sera,
  • sól, pieprz,
  • świeży koperek lub natka pietruszki,
  • 1 łyżka masła + po kawałeczku na ziemniaki.

Przygotowanie:

Ziemniaki lekko obgotować w mundurkach. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić na kawałki i obgotować około 20 minut w osolonej wodzie. Na maśle podsmażyć cebulkę do zeszklenia. Dodać obgotowane grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić razem. Dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Przestudzić. Wbić jajko, i wsypać ser. Wszystko wymieszać. Ziemniaki przekroić na pół, wydrążyć większość ziemniaka. Posolić i posypać pieprzem. Na dno łódeczki z ziemniaka dodać odrobinę masła, zapiec do zrumienienia w temp. 190 stop. C. Nadziewać farszem grzybowym i ponownie wstawić do gorącego piekarnika. Zapiekać do zrumienienia górnej warstwy. Podawać jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków.





4 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze takich ziemniaczków. Ależ to musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczęściara!
    Ja jeszcze do lasu nie dotarłam w tym roku.
    Ziemniaki i grzyby to ja mogę jeść w każdej kombinacji. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie!
    Ziemniaki i grzyby leśne idealnie do siebie pasują.

    OdpowiedzUsuń