Precle


Precle to moja słabość jeszcze od czasów studenckich, kiedy każde wakacje pracowałam w piekarni w Monachium. 
Od tamtych lat są dla mnie miłym wspomnieniem i ulubionym pieczywem. 
Idealne do zabrania na piknik czy rodzinną wycieczkę.
Dlatego, gdy Amber zaprosiła mnie do ich wypieku, to nie mogło mnie zabraknąć w naszej piekarni:-) 

Ciastka z czekoladą i chia


W okresie izolacji  pełną parą  ruszyła u nas domowa piekarnia.
Teraz mam w domu studentkę, która pomiędzy kolokwiami on-line, wyszukuje w necie przeróżne smakołyki.
Tymi ciasteczkami z gorzką czekoladą i chia, przyznam  kupiła mnie:-)
Oj pójdzie nam w boczki jak nic, jeśli to dłużej potrwa...

Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i zielonej soczewicy


Jeszcze ostatnim rzutem na taśmę przed świętami mam dla Was bardzo praktyczną i smaczną propozycję.
Ten pasztet zrobiony jest z mięsa i warzyw, na których gotujemy rosół. 
Mój przygotowałam z kury, ale tak naprawdę każde mięso się nada. 
Zachęcam Was do jego zrobienia.
Dodatek soczewicy sprawia, że nie musimy dodawać żadnych wypełniaczy.
Jest naprawdę pyszny.
I ta świadomość, że nic się nie marnuje i jesteśmy #nowaste...

Tostowe muffinki z jajem


A może taki pomysł na śniadanie Wielkanocne? 
Można wykorzystać szynkę ze świątecznego stołu:-)  
Kolejna propozycja pań z przedszkola dla grupy Rybek. 
O pomoc poproście dzieci, aby razem przygotować te chlebowe muffinki. 
Będą urozmaiceniem poranka i zachętą do wspólnego zrobienia posiłku:-)

Tosty z zatarem, camembertem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą


Kiedy wszyscy siedzimy w domu i każdy oczekuje niespodzianki na śniadanie...
Otwieram lodówkę - wygrzebuję resztki rukoli,  camembert i  kawałek koziej rolady .
Zerkam na stojący przy oknie moździerz z utartym ostatnio zatarem.
Szukam inspiracji, którą znajduję tu (klik).
Uff, tosty przyjęte z entuzjazmem:-)
Polecam!
Copyright © zacisze kuchenne