sobota, 16 grudnia 2017

Domowy likier baileys


Baileys najbardziej mi smakuje  na Boże Narodzenie. 
Może dlatego, że zawsze jako rarytas  był na świątecznym stole.
Z kostkami lodu, whmmm... Pychota!
Dlatego, gdy ujrzałam go u Agaty to zaświtała mi myśl, że w tym roku sama go przygotuję:-)
Smakuje niczym prawdziwy baileys, słowo!
Powinien po zrobieniu odstać tydzień, ale już na drugi dzień dla mnie był dobry;-)



Składniki:
  • 200 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego,
  • 200 ml masy kajmakowej z puszki (dałam 400 ml),
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 350 ml whisky.
Przygotowanie:

Kawę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Ostudzić. W misce trzepaczką wymieszać masę kajmakową z mlekiem, dolać  wystudzoną kawę, wsypać kakao i na koniec małym strumieniem wlać whisky. Przelać likier do butelki, odstawić na 7 dni. Przed podaniem wstrząsnąć. Najlepiej smakuje serwowany z kostkami lodu.


środa, 13 grudnia 2017

Dieta bezglutenowa – moda czy konieczność?

chleb bezglutenowy z kaszą gryczaną 

Obecnie jest na rynku wiele produktów bezglutenowych, które mogą zastąpić te, które zawierają gluten. Na blogu ma zakładkę z takimi przepisami.
Miałam w swoim życiu epizod z dietą bezglutenową ze względów zdrowotnych. Czyli znam z autopsji jak trudno jest przebrnąć przez takie restrykcje.  Zbliżają się święta i zachęcam do korzystania z mojego zbioru, zwłaszcza polecam chleb i ciasta. Są również pierogi, którego swego czasu były wybawieniem dla mojej małej klientki:-)

 
Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna, według niektórych wręcz modna. Ale nie o trendy tu chodzi.
W uproszczeniu można powiedzieć, że dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z żywienia produktów zawierających pszenicę, jęczmień i żyto, a także owies (ten ostatni głównie ze względu na możliwość zanieczyszczenia innymi zbożami, np. podczas przemiału).
Zawartość glutenu w ziarnie zbóż przedstawia zależność:
pszenica > jęczmień > żyto > owies
Ze wszystkich gatunków zbóż pszenica alergizuje najczęściej. Dlatego też często ona jest tyko wyeliminowana w przypadkach nadwrażliwości na gluten – tak jest w chorobach autoimmunologicznych min. tarczycy i trzustki.
Dla kogo dieta bezglutenowa: oprócz nietolerancji glutenu wskazaniem do stosowania diety jest nadwrażliwość na gluten oraz alergia na pszenicę. Dieta bez tego białka jest też pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD. Dieta bezglutenowa powinna być stosowana na polecenie i pod kontrolą lekarza, zwłaszcza przy niedożywieniu i specjalnych potrzebach organizmu, np. w okresie rozwoju, ciąży, karmienia czy problemów zdrowotnych.

 


Oczywiście do stosowania produktów bezglutenowych nie obliguje nas tylko dieta. Wiele z nich są wręcz wskazane w prawidłowym odżywianiu. Często wykorzystujemy je w naszej kuchni, nie zastanawiając się czy zawierają gluten czy też nie. Takie świadome już podjęcie decyzji o odrzuceniu glutenu  wymusza tylko alergia lub choroba. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgać po produkty bezglutenowe w codziennym przygotowywaniu posiłków.
Poniżej zebrane są przykłady produktów bezglutenowych oraz produktów dozwolonych i przeciwwskazanych w diecie bezglutenowej:



produkty bezglutenowe
produkty zawierające gluten
mąka kukurydziana
kasza kukurydziana
skrobia kukurydziana (maizena)
mąka ryżowa
skrobia ryżowa
płatki ryżowe
ryż naturalny
kleiki ryżowe
mączka ziemniaczana
kasza jaglana z prosa
mąka jaglana
tapioka (z bulw manioku)
sargo
makarony bezglutenowe
kasza gryczana
mąka gryczana
mąka pszenna
mąka żytnia
kasza manna
kasza jęczmienna: mazurska, perłowa, pęczak
płatki owsiane
otręby zawierające gluten
chleby glutenowe
makarony z mąk zawierających gluten
wypieki z mąk zawierających gluten
przetworzona soja soczewica fasole, groch, cieciorka – mączka: grochowa, fasolowa, z cieciorki

galaretki zawierające agar-agar, kisiele zagęszczane mąką ziemniaczaną, kukurydzianą, ryżową (domowej roboty, nie gotowe)
desery z dodatkiem mąk zawierających gluten
batony, wafle, ciasta na bazie mąk zawierających gluten
słaba herbata
kompoty
herbaty ziołowe
kakao owsiane
kawa zbożowa
napoje gazowane
napoje alkoholowe
mięsa
zamiast wędlin – pieczeń z mięs, jako dodatek do kanapki
tłuszcze: olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
konserwy mięsne i rybne
wędliny
pasztetowa
półprodukty gotowe, panierowane, obtoczone w bułce tartej zawierającej gluten
warzywa i owoce w postaci soków, napojów, przecierów, surówek, potraw gotowanych, np. zup z dodatkami produktów bezglutenowych zagęszczone mąką kukurydzianą, ziemniaczaną

















niedziela, 10 grudnia 2017

Pierogi z soczewicą, kapustą i grzybami


Tegoroczne Boże Narodzenie będzie zupełnie inne niż dotychczasowe...
Po raz pierwszy zabraknie na świętach mojej mamy ;-(
Coraz bardziej mi Jej brakuje...
Te pierogi zrobiłam z myślą o Niej. 
Starałyśmy się co roku wprowadzać coś nowego do menu świątecznego. 
Często wbrew  naszym domowym tradycjonalistom.
Ciekawe jak odbiorą je moi goście na tegorocznej Wigilii?;-)

środa, 6 grudnia 2017

Chlebek bananowy


Pewnie w każdym domu zostają banany, których nikt już nie chce jeść.
Wykorzystanie ich w tym  chlebku, to danie im drugiego życia:-) 
A jak wszystkim smakuje:-)

sobota, 2 grudnia 2017

Korzenno-piwne roladki śledziowe z bakaliami



Coraz bliżej święta i coraz bardziej tęsknimy za smakami typowymi dla tego okresu.
Wiadomo, że zapach cytrusów, zwłaszcza pomarańczy i mandarynek od czasów dzieciństwa kojarzą nam się  z Bożym Narodzeniem. Tak samo jest z orzechami i suszonymi owocami.
Wystarczy zamknąć oczy kosztować i wspominać...
Cudnie jest przenieść się zmysłem smaku i zapachu do tak miłej przeszłości.
Dlatego poeksperymentowałam z bakaliami i nadziałam nimi śledzie. Smakują wybornie.
Tak świątecznie:-)

środa, 29 listopada 2017

Dynia i brukselka w jesiennej zapiekance z sosem cukiniowym

Danie jarskie na cztery pory roku - jesień!



W tym roku, to już ostatnia sezonowa akcja naszych MMMAK-owych dań jarskich. 
Jejku jak ten czas leci. I mam wrażenie, że im jesteśmy starsi tym szybciej… 
Ale pewnie nie jestem sama w tym przeświadczeniu. 
Na tapetę tym razem wrzuciłam dynię i brukselkę. Zapieczone z bagietką i polane sosem z cukinii (podobnym do tzatzików) to moja jesienna propozycja:-) 
Jesteście ciekawi  jakie  bezmięsne dania znajdziecie u dziewczyn (Małgosi, Magdy, Ali i Kamili)?

poniedziałek, 27 listopada 2017

Zapiekanki z pieczarkami w nowej odsłonie


Nowe oblicze poczciwej zapiekanki z pieczarkami i serem:-)
Była smakiem dzieciństwa.
Obowiązkowym punktem programu na każdej imprezie.
Ulubioną kolacją w rodzinnym domu.
Dzisiaj przedstawiam ją w innej odsłonie -z serem ricotta i dressingiem ziołowym.
I jak skusicie się?