tag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post5640283490397711863..comments2024-03-28T15:31:14.002+01:00Comments on zacisze kuchenne: Konkurs z makaronem MALMAMarzenahttp://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comBlogger26125tag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-63438193890720552512015-08-06T00:02:09.320+02:002015-08-06T00:02:09.320+02:00
Skoro danie włoskie, to musi być makaron i rukol...<br /><br />Skoro danie włoskie, to musi być makaron i rukola. Uwielbiam pyszną, prostą, zdrową, warzywno – owocową sałatkę makaronową:<br />Składniki:<br />– 1 opakowanie ulubionego makaronu<br />– 1 czerwoną cebulę<br />– opakowanie świeżej rukoli<br />– truskawki i winogrona<br /><br />Domowy sos winegret:<br />– 10 łyżek oliwy z oliwek<br />– 6 łyżek octu balsamicznego białego<br />– sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz<br /><br />Makaron ugotować al dente i przełożyć do dużej, najlepiej szklanej (wygląda bardzo efektownie) miski. Do chłodnego makaronu dodać umytą i osuszoną rukolę i pokrojoną w pióra czerwoną cebulę. Truskawki i winogrona umyć, przekroić na połówki i dodać do makaronu. Wszystkie składniki sosu wymieszać i polać nim makaron. Sałatkę krótko i szybko wymieszać i podawać.<br />Idealna na gorące dni<br />Laura<br />a763@gazeta.pl<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-27309807173881913722015-08-05T23:41:55.142+02:002015-08-05T23:41:55.142+02:00Moje drugie ulubione włoskie danie z makaronem to ...Moje drugie ulubione włoskie danie z makaronem to spaghetti aglio olio z omułkami.<br />Potrzebujemy:<br />– 500 g makaronu spaghetti<br />– 1 kg omułków<br />– 4 ząbki czosnku<br />– pęczek zielonej pietruszki<br />– 2 papryczki chili<br />– 8 łyżek oliwy z oliwek<br />– 125 ml białego wina<br />– 1/2 cytryny<br />– 50 g tartego parmezanu lub grana padano<br />– sól morska i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku<br /><br />Muszle oczyścić pod bieżącą wodą i tylko te zamknięte włożyć do dużego garnka z dużą ilością osolonej wody. Gotować około 7 minut. Następnie odłączyć pęsetą mięso muszli od skorupy. Muszle, które się nie otworzyły, należy wyrzucić. Makaron spaghetti ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek poddusić drobno posiekaną papryczkę chili i drobno posiekany czosnek. Zalać białym winem, dodać posiekaną natkę pietruszki i mięso omułków. Dolać sok z 1/2 cytryny i sos dusić około 5 minut. Dodać świeżo zmieloną sól morską i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron spaghetti, dodać starty parmezan lub grana padano, wymieszać i makaron podawać przystrojony posiekaną natką zielonej pietruszki.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)<br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.plAneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-55855827204935940672015-08-05T23:34:31.321+02:002015-08-05T23:34:31.321+02:00Witaj,
moje ulubione włoskie danie z makaronem to ...Witaj,<br />moje ulubione włoskie danie z makaronem to pyszne muszle makaronowe z kurkami, orzechami włoskimi, czosnkiem i szpinakiem, zapieczone w delikatnym śmietanowym sosie z kozim serem. Kurki idealnie pasują do makaronu, a wraz ze szpinakiem są udanym połączeniem i gwarantują dobry smak dania.<br />Potrzebujemy:<br />– 1 opakowanie muszli (conchiglioni)<br />Farsz:<br />– około 400 gram kurek<br />– garść włoskich orzechów<br />– 2 ząbki czosnku<br />– opakowanie świeżego szpinaku<br />– sól i pieprz do smaku<br /><br />Muszle makaronowe gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na maśle podsmażamy bardzo szybko drobno pokrojony czosnek i obrane włoskie orzechy, dodajemy większe, przekrojone na pół lub małe w całości kurki i chwilkę dusimy. Dodajemy świeży szpinak i ponownie krótko dusimy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem do smaku. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem i układamy jedna obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Na każdą nadzianą muszlę kładziemy plasterek dobrej jakości koziego sera i całość zalewany śmietanką kremową 30% lub 36%. Muszle zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.<br />Podajemy gorące, posypane świeżym szczypiorkiem.<br />Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania :-)<br />Pozdrawiam<br />Aneta<br />aneta.majchrzak@wp.pl<br />Aneta76https://www.blogger.com/profile/07917053780606263594noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-74984422266251177212015-07-29T18:49:58.776+02:002015-07-29T18:49:58.776+02:00Aniu, zgadzam się z Tobą. Im prostsze tym lepsze:-...Aniu, zgadzam się z Tobą. Im prostsze tym lepsze:-) Aż wstyd się przyznać, ale tej wersji nigdy nie robiłam. Już sobie wyorażam smak tej maczanej bagietki :-) Pozdrawiam serdecznie:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-92036528825461780422015-07-29T14:18:27.178+02:002015-07-29T14:18:27.178+02:00Marzenko! Kocham włoską kuchnię i wszystkie jej ma...Marzenko! Kocham włoską kuchnię i wszystkie jej makaronowe wcielenia, ale im więcej o niej myślę, tym bardziej się przekonuję, że jej największa siła tkwi w prostocie i jakości składników. Dlatego stawiam na najprostszy, ale dla mnie bardzo włoski makaron: aglio e olio<br /><br />Spaghetti aglio, olio e peperoncino:<br />/ na 1 porcję/<br /><br />ok. 100 g makaronu spaghetti<br />2 ząbki czosnku<br />1/2-1 małej papryczki chili <br />ok. 30 ml oliwy najlepszej jakości z pierwszego tłoczenia<br />spora garść drobno siekanej naci pietruszki<br />sól i świeżo mielony pieprz do smaku <br />*karafka dobrego wina jest oczywistym dodatkiem :)<br /><br />W czasie, gdy makaron gotuje się do stanu al dente, na patelni obsmażam drobno posiekane czosnek i papryczkę - trzeba uważać, aby nie spalić czosnku, bo zrobi się gorzki. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam na patelnię i mieszam z czosnkiem i papryczką dosypując posiekaną natkę. Doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec największa przyjemność - robię tzw. la scarpetta - czyli kawałkiem świeżej bagietki zgarniam z pustego talerza resztki oliwnego sosu - to jest prawdziwa poezja. <br /><br />Pozdrowienia! KUCHARNIA, Anna-Mariahttps://www.blogger.com/profile/17690217249124406683noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-12621031944293941942015-07-28T12:17:43.823+02:002015-07-28T12:17:43.823+02:00I ja przesyłam pozdrowienia :)I ja przesyłam pozdrowienia :)Loreta - Kulinarna Jahttps://www.blogger.com/profile/07180407120724104587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-9499804064786653792015-07-27T14:51:14.490+02:002015-07-27T14:51:14.490+02:00Takie zaadoptowane przepisy są najlepsze:-) Dzięki...Takie zaadoptowane przepisy są najlepsze:-) Dzięki za zgłoszenie :-) Pozdrawiam serdecznie:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-42419037486134600642015-07-27T14:50:21.635+02:002015-07-27T14:50:21.635+02:00Totalne zaskoczenie, takiego makaronu jeszcze nie ...Totalne zaskoczenie, takiego makaronu jeszcze nie jadłam:-) Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-39277615050303415372015-07-27T14:35:31.054+02:002015-07-27T14:35:31.054+02:00W makaronie lubię to, że z czym się go nie poda to...W makaronie lubię to, że z czym się go nie poda to i tak smakuje genialnie! Oczywiście Włosi dobrze to wiedzą i jeszcze lepiej wiedzą z czym go podać by smakował najlepiej :) Przepis, który podam przywiozłam z włoskich wakacji dwa lata temu i od tego czasu, gdy nie mam weny na gotowanie na talerzu ląduje MAKARON :D<br /><br />Składniki:<br /><br />- 300 g makaronu kokardek<br />- 400 g fileta z kurczaka<br />- 1 cebula<br />- 200 g zielonego groszku<br />- 2 ząbki czosnku<br />- 2 łyżki masła klarowanego<br />- 100 ml bulionu warzywnego<br />- płatki parmezanu (ok. 3-4 łyżki)<br />- szczypta słodkiej papryki<br />- 2 łyżeczki sezamu <br />- sól i świeżo mielony pieprz<br />- rukola do dekoracji<br /><br />Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie "al dente". Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy papryką. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym szklimy cebulę i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy groszek i smażymy go 2 minuty. Wszystko podlewamy bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy na patelnię kurczaka i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, aż mięso będzie ugotowane. Powstały sos doprawiamy solą i pieprzem. Na talerze wykładamy ugotowany makaron, na środek makaronu wykładamy kurczaka z groszkiem, wszystko polewamy powstałym sosem. Całość oprószamy sezamem, parmezanem i dekorujemy rukolą. <br /><br /> Loreta - Kulinarna Jahttps://www.blogger.com/profile/07180407120724104587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-68480902610359246112015-07-23T18:12:21.638+02:002015-07-23T18:12:21.638+02:00Jak Włosi radzą sobie z upałami? Jedzą dużo owoców...Jak Włosi radzą sobie z upałami? Jedzą dużo owoców takich jak...brzoskwinie, cytrusy które w niektórych rejonach rosną jak u nas jabłka. Dlatego w okresie letnim preferują proste szybkie gotowanie.<br />Makaron z owocami lekko pikantny <br /><br />200 g grubego makaronu<br /><br />2 łyżki oliwy<br />łyżka miodu<br />2 łyżki sezamu<br />10 rodzynek<br />banan<br />4 brzoskwinie<br />łyżka skórki otartej z cytryny<br />łyżka soku -//- -//- <br />1/4 łyżeczki pieprzu cayenne<br />szczypta soli do smaku<br />5 listków świeżej melisy<br /><br /> Brzoskwinie polewamy wrzątkiem i usuwamy skórki, kroimy na ósemki. .Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na nim sezam aż się lekko zarumieni. Dodajemy rodzynki, miód, brzoskwinie, banana pokrojonego w krążki, cytrynę i melisę, posypujemy pieprzem i solą. Dusimy razem około 1 minuty delikatnie mieszając aby nie uszkodzić delikatnych owoców.<br /> Do takiej zawartości dodajemy makaron ugotowany al dente i to przekładamy go wprost z garnka na patelnię. Mieszamy aby wszystko równomiernie się rozłożyło i gotowe. Elżbieta Dziurkowskahttp://dietamojapasja.blogspot.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-5076989830454982242015-07-23T08:49:28.658+02:002015-07-23T08:49:28.658+02:00A już jest, ok :-) Brzmi super!:-) Robię bardzo po...A już jest, ok :-) Brzmi super!:-) Robię bardzo podobny tylko bez szynki:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-76775928900541069422015-07-23T08:48:05.945+02:002015-07-23T08:48:05.945+02:00Ale tu nie ma ani bobu ani szynki...:-( Bardzo pro...Ale tu nie ma ani bobu ani szynki...:-( Bardzo proszę o niego, bo brzmi w tytule bardzo intrygująco:-) Tylko przepis jest chyba pomyłkowo zdublowany z powyższym;-(Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-5277002643907098792015-07-23T08:45:46.987+02:002015-07-23T08:45:46.987+02:00Bardzo ciekawy pomysł :-)Bardzo ciekawy pomysł :-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-10310966293604015572015-07-23T08:45:20.841+02:002015-07-23T08:45:20.841+02:00Pyszna i lekka forma makaronu.Pyszna i lekka forma makaronu.Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-63851668758059362232015-07-23T08:44:46.740+02:002015-07-23T08:44:46.740+02:00Moje smaki:-)Moje smaki:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-16790892742381025832015-07-23T08:44:12.965+02:002015-07-23T08:44:12.965+02:00Przepyszna propozycja Kasiu:-)Przepyszna propozycja Kasiu:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-53487630142696445492015-07-23T08:43:28.034+02:002015-07-23T08:43:28.034+02:00Uwielbiam bakłażana i bardzo lubię w tym wydaniu:-...Uwielbiam bakłażana i bardzo lubię w tym wydaniu:-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-72314287347154436182015-07-23T08:42:29.307+02:002015-07-23T08:42:29.307+02:00Bardzo jestem ciekawa smaku tych liści. Faktycznie...Bardzo jestem ciekawa smaku tych liści. Faktycznie ciężko będzie dostać w Polsce;-)Marzenahttps://www.blogger.com/profile/05624140287961462298noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-43387908557577939342015-07-23T00:09:40.176+02:002015-07-23T00:09:40.176+02:00Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowe...Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej<br />Składniki:<br />- 250g makaronu razowego (u mnie 3-kolorowy, może być bezglutenowy)<br />- 300-350g bobu (ugotowanego, obranego)<br />- 250-300g groszku cukrowego (obranego)<br />- 200g śmietany 12%<br />- 100g parmezanu<br />- 100g szynki - prosciutto di Parma (można pominąć)<br />- 30 listków bazylii<br />- 10 listków mięty<br />- 1 cebula<br />- 3 ząbki czosnku <br />- sól, pieprz<br /><br />Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Doprowadzamy do wrzenia wodę w dużym garnku. Bób płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzątku wraz z łyżeczką cukru, gotujemy 15 minut. Odcedzamy, solimy i obieramy. Groszek również obieramy z łupinek. Do malaksera wrzucamy obrany bób i groszek wraz ze śmietaną, parmezanem, bazylią i miętą. Miksujemy na jednolitą pastę, w razie potrzeby dosolić, dopieprzyć. Cebulę kroimy w kosteczkę, szynkę rwiemy na małe kawałeczki i wraz z przeciśniętym czosnkiem podsmażamy na oleju (u mnie kokosowym). Gdy cebula się zeszkli dorzucamy zmiksowaną pastę i podgrzewamy ciągle mieszając. Ja pastę podałam na makaronie, ale równie dobrze możecie zmieszać ją z makaronem na patelni. Przyozdabiamy listkami bazylii, obranym bobem i groszkiem.<br />Smacznego!Be Fit Be Stronghttps://www.blogger.com/profile/15162352089956175898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-7718158743330169232015-07-23T00:06:59.919+02:002015-07-23T00:06:59.919+02:00Przepis na makaron z zielonym sosem
Składniki:
- 5...Przepis na makaron z zielonym sosem<br />Składniki:<br />- 500g piersi z kurczaka (wegetarianie, weganie - wiadomo, pomijają)<br />- 200g makaronu<br />- cukinia<br />- szklanka groszku cukrowego<br />- cebula<br />- pół papryki<br />- 40g fety<br />- 30g szpinaku<br />- 2 łyżki jogurtu<br />- parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej<br />- ząbek czosnku <br />- sos sojowy light<br />- ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką)<br />* parmezan na posypianie na wierzch + kiełki<br /><br />Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałeczki i doprawiamy wedle uznania swoimi ulubionymi przyprawami, odkładamy na ok. 20-30min. Cukinie obieramy ze skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek obieramy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek. Po chwili, gdy mięso już trochę zbieleje, dorzucamy cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy naszą zieloną masę-sos, cukinię i paprykę. Dusimy pod przykryciem. Sos będzie gotowy gdy cukinia zmniejszy swoją objętość, a papryka będzie miękka. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na nią sos, posypujemy parmezanem i na wierzch kładziemy kiełki.<br />Smacznego!Be Fit Be Stronghttps://www.blogger.com/profile/15162352089956175898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-79646865148243258322015-07-23T00:03:44.376+02:002015-07-23T00:03:44.376+02:00Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowe...Przepis na makaron z pastą z bobu, groszku cukrowego i szynki parmeńskiej<br />Składniki:<br /><br />- 150g makaronu razowego spaghetti (u mnie tricolore)<br /><br />- 5 dużych młodych marchwi<br /><br />- pół szklanki groszku cukrowego<br /><br />- 2 cebule<br /><br />- 1 papryka (najlepiej żółta - ładniej się komponuje, jednak ja na złość znalazłam tylko czerwoną)<br /><br />- 200g śmietany 12% (lub 100g jogurtu i 100g śmietany)<br /><br />- duży ząbek czosnku<br /><br />- pół pęczka koperku<br /><br /><br />Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew pozbawiamy natki, myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki tniemy na długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę wraz z papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem.Be Fit Be Stronghttps://www.blogger.com/profile/15162352089956175898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-34200761873372104922015-07-23T00:01:12.087+02:002015-07-23T00:01:12.087+02:00Przepis na makaron razowy z młodą marchewką, papry...Przepis na makaron razowy z młodą marchewką, papryką i groszkiem cukrowym<br />Składniki:<br /><br />- 150g makaronu razowego spaghetti (u mnie tricolore)<br /><br />- 5 dużych młodych marchwi<br /><br />- pół szklanki groszku cukrowego<br /><br />- 2 cebule<br /><br />- 1 papryka (najlepiej żółta - ładniej się komponuje, jednak ja na złość znalazłam tylko czerwoną)<br /><br />- 200g śmietany 12% (lub 100g jogurtu i 100g śmietany)<br /><br />- duży ząbek czosnku<br /><br />- pół pęczka koperku<br /><br /><br />Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchew pozbawiamy natki, myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki tniemy na długie paski. Cebulę obieramy i kroimy w małą kosteczkę wraz z papryką. Koperek siekamy, a groszek obieramy. Cebulkę podsmażamy na oleju (u mnie kokosowy) do jej zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paski marchwi, pokrojoną paprykę i obrany groszek. Dusimy pod przykryciem do czasu aż papryka stanie się miękka. Dodajemy śmietany i posiekany koperek. Chwilę podgrzewamy i podajemy z makaronem.Be Fit Be Stronghttps://www.blogger.com/profile/15162352089956175898noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-58724049957402742682015-07-22T18:32:35.152+02:002015-07-22T18:32:35.152+02:00Kuchnia wloska od zawsze zwiazana jest z owocami m...Kuchnia wloska od zawsze zwiazana jest z owocami morza. Zapraszam na taki wlasnie makaron, z krewetkami i kalamarnicami. Idealny na wieczorna kolacje <br />Makaron z owocami morza <br />Składniki na 4 osoby: <br /><br />320 g makaronu ( u mnie Linguine) <br />1/2 cebuli <br />1 ząbek czosnku <br />20 koktajlowych pomidorków <br />600 g owoców morza( krewetki, mątwy, kałamarnice) <br />łyżka przecieru pomidorowego <br />½ szklanki białego wina <br />½ szklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki <br />natka pietruszki <br />sól, pieprz do smaku <br />3 łyżki oliwy z oliwek <br /><br /><br />Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. <br /><br />Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone na pól. <br /><br />W międzyczasie gotujemy makaron na bardzo al dente( u mnie 8 min). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy owoce morza z sosem, delikatnie mieszamy i pozwalamy dojść potrawie na patelni przez ok 2 min. Na sam koniec posypujemy natką pietruszki. <br /><br />Podajemy natychmiast z bialym winem<br /> <br />Polecam serdecznie<br />kasiaMia cucinahttps://www.blogger.com/profile/02405419552632533608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-4654547371700441432015-07-22T18:22:15.460+02:002015-07-22T18:22:15.460+02:00Zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i wa...Zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. <br />Makaron garganelli z białym ragu i warzywami<br />Składniki na 4 osoby: <br />250 g makaronu garganelli<br />Na ragu:<br />200 g mielonej cielęciny<br />1 marchewka<br />¼ cebuli<br />¼ łodygi selera<br />¼ szklanki białego wina<br />2 łyżki oliwy<br />Sól, pieprz, warzywko do smaku, 1 liść laurowy, 1 liść szałwi<br /><br /><br />1 duża cukinia( lub 1 ½ małej)<br />Garść słodkiego zielonego groszku<br />Parmezan e płatkach<br /><br />Na oliwie zaszklić warzywa pokrojone w kosteczkę, dodać mięso mielone i mieszać tak aby surowe mięso zmieniło kolor na ugotowany. Jak mięso będzie “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać trochę wody, warzywko do smaku i gotować na malutkim gazie ok 20 min. W razie potrzeby uzupełniać płyn. Mięsko nie możne być suche i musi być przykryte sosikiem. W osobnym garnuszku ugotować al dente pokrojoną w kostkę cukinię i groszek. Ugotować makaron al dente, wymieszać z sosem i warzywami, posypać parmezanem. <br />Smacznego.<br />kasia (mia cucina sofieta)Mia cucinahttps://www.blogger.com/profile/02405419552632533608noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4900829291074631492.post-6019552605800222362015-07-22T18:17:21.082+02:002015-07-22T18:17:21.082+02:00Oto prosty, a zarazem wyborny przepis na letni mak...Oto prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. <br /><br />W oryginalnym przepisie dodaje się słoną ricottę, ja zastąpiłam ją parmezanem, a od siebie dodałam prażone orzeszki pinii i listki cytrynowego tymianku zamiast bazylii. Ale i tak wyszła pyszna!! <br /><br /><br />Pasta alla Norma <br /><br />Składniki na 4 osoby: <br /><br />320 g makaronu ( u mnie Casarecce)<br />1 duży, okrągły bakłażan <br />1/2 ząbka czosnku<br />20 koktajlowych pomidorków <br />listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku <br />1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia <br />2 łyżki Oliwy extra vergine Delicato <br />Bakłażan myjemy, kroimy w kosteczkę, kładziemy na sitku i posypujemy solą. Zostawiamy na ok 30 min, aż puści gorzki sok. Po tym czasie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja nie miałam tyle czasu i ten krok pominęłam i faktycznie mój bakłażan był troszkę gorzkawy. <br />Bakłażan smażymy w głębokim tłuszczu do lekkiego zbrązowienia i osuszamy z nadmiaru tłuszczu. <br /><br />Na suchej, teflonowej patelni prażymy orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron. <br /><br />Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której dusiły się pomidorki, dodajemy bakłażan i delikatnie mieszamy. Na sam koniec posypujemy startym parmezanem, ziołami i orzeszkami pinii. <br /><br />Polecam serdecznie, bo pyszne!!<br />kasia( mia cucina sofieta)Mia cucinahttps://www.blogger.com/profile/02405419552632533608noreply@blogger.com