poniedziałek, 5 marca 2018

Babka cytrynowa



Jeśli chodzi o wypieki na każde święta czy uroczystości rodzinne to prym w nich wiodła moja mama.
Pamiętam czas, kiedy nie było weekendu bez świeżego, domowego ciasta...
Ta babka była ulubionym ciastem wszystkich dzieci. 
Dzisiaj ja ją upiekłam z tego samego przepisu (z Kuchni Polskiej) i  moja wnuczka, 
podobnie jak my dawniej, nie mogła się od niej oderwać.


Składniki:
  • 4 jajka,
  • 200 g masła lub margaryny,
  • 200 g cukru,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • skórka starta z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  szczypta soli,
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy.
Przygotowanie:

W misce utrzeć masło na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka i cukier porcjami, cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy.
Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wylać ciasto do formy i wstawić do nagrzanego do 180 stop. C. piec 40-45 minut do suchego patyczka. 




12 komentarzy:

  1. Lubię. Ale moja siostra kocha taką babkę cytrynową.

    OdpowiedzUsuń
  2. super baba ;) dzięki za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się do kawy i dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię cytrusowe ciasta:) Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmmhhhmm, pyszota! :D Dzięki za udział we wspólnej akcji i zapraszam do zabawy również w kolejnym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda..też taką kiedyś robiłam..smaczna była.Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i smakowita babeczka. Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cytrynowe babki. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prosta a zarazem niezwykle smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzena,
    czyli rodzinna tradycja jest kontynuowana!
    Wspaniale, z takim ciastem to nic dziwnego.

    OdpowiedzUsuń