Faszerowana mozzarella




Latem chce się świeżych i szybkich dań. Zwykle w tym okresie zużywa się dużo warzyw nadziewanych, smażonych lub pieczonych. Przygotowanie ich wymaga czasu i często włączonego, gorącego piekarnika. Te nadziewane mozzarelle  robi się szybko i bez gotowania. Przygotowywanie ich zajmuje kilka minut, nie trzeba włączać pieca i są idealne zarówno jako przystawka, jak i doskonale nadadzą się na lekki, letni obiad. Co więcej, nadzienie w mozzarelli może różnić się w zależności od naszej wyobraźni. Mam nadzieję, że zachęciłam Was do tych serowych koszyczków?:-)



Składniki (dla 2 osób):
  • 2 kulki mozzarelli Galbani,
  • pomidorki koktajlowe,
  • kilka filetów anchois,
  • 1 łyżeczka kaparów z zalewy,
  • mała cebula czerwona,
sos:
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • kilka kropel octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżeczka musztardy ostrej,
  • można dodać odrobinę wody,
  • sól do smaku,
+ rukola do dekoracji.

Przygotowanie:

W słoiczku lub w shakerze do sosów wymieszać wszystkie składniki sosu. Pomidorki przeciąć na pół, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Kapary przepłukać pod bieżącą wodą, posiekać, dodać do pomidorków i cebuli. Pokroić drobno filety anchois. Wszystko wymieszać z sosem (zostawić trochę do polania całości). Kulki mozzarelli wyjąć z zalewy, odciąć górny plaster i wydrążyć środek  łyżeczką. Nadziać powstałe koszyczki sałatką z pomidorków. Faszerowane mozzarelle ułożyć na rukoli i polać sosem.







Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne