czwartek, 27 czerwca 2013

Przystawka szparagowo-łososiowa





Miałam ważną rocznicę, w planach uroczysty obiad, gości, ogrom białych szparagów i pustkę w głowie. Kamila przyszła mi z pomocą i pomogła wybrnąć z opresji. Wybór padł na przystawkę w towarzystwie łososia z przepysznym sosem muszatrdowo-miodowym. Mówię Wam - niebo w gębie:-).Czyżby to były ostatnie szparagi tego sezonu? Mam nadzieję, że jeszcze nie...



Składniki:
  • po 2-3 białe szparagi na osobę,
  • po 2 plastry łososia wędzonego na osobę,
  • bazylia,
  • pomidorki koktajlowe,
  • sól, cukier,
  • 1 łyżeczka masła,
na sos:
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka whiskey,
  • pieprz świeżo zmielony.
Przygotowanie:

Szparagi obrać (tak jak tutaj ), obgotować w wodzie z solą, cukrem i masłem. Wystudzić. Przygotować sos mieszając wszystkie jego składniki. Na talerzyku kłaść po 2-3 szparagi, owinąć 2 plastrami łososia, położyć po kilka pomidorków koktajlowych, polać całość sosem. Udekorować listkami bazylii.




26 komentarzy:

  1. Szparagów nigdy dośc!:-) Zmontowałaś z nich naprawdę przepyszniastą przekąskę....

    OdpowiedzUsuń
  2. O, popatrz :) Akurat dzisiaj nabędę trochę wędzonego łososia i szukam na jutro jakiegoś przepisu! W prawdzie myślałam, żeby wykorzystać go do dania głównego, ale taka przystawka wygląda naprawdę elegancko!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne to wiem, ale jak pięknie podane! ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Marzenko, na pewno to nie będą ostatnie szparagi w tym sezonie, bo je jutro zrobię, z racji tej , że piątki u mnie tradycyjnie bezmięsne.
    Kupuję czasem szparagi w słoiku i one też już poza sezonem "dadzą radę" temu sposobowi podania.
    Pysznie, pomysłowo, piękne zdjęcia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ta przystawka wygląda bardzo elegancko! pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. elegancka przystawka :) pyszności na talerzu serwujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja już zapomniałam o szparagach, u nas się skończyły
    bardzo smakowicie wyglądają w tym wydaniu

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje źródełko przepysznych,
    białych szparagów już niestety wyschło,
    więc zrobię tę przystawkę za rok;)
    Gratulacje z okazji rocznicy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana, ten sosik zachwyca. Musiało smakować wybornie.

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  10. Przystawka wygląda pysznie.
    A szparagi u mnie jeszcze w dużych ilościach.
    Sezon się wydłużył dzięki pogodzie.

    OdpowiedzUsuń
  11. ale podana! Godna mistrza kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie podana przystawka :).
    I zjadłabym taką z ogromną chęcią :).

    OdpowiedzUsuń
  13. szparagi mnie do tej pory nie zachwycały, ale Twoja propozycja wygląda tak zachęcająco, że chyba spróbuję raz jeszcze :D

    OdpowiedzUsuń
  14. również mam niedługo rocznicę i szukam inspiracji ;)) wygląda cudownie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Coś na ząb w takiej wersji musi znikać w oka mgnieniu;) Marzenko,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  16. mmm... znalazłam ostatnio w Lidlu sos holenderski i chcę go wypróbować. Też muszę kupić szparagi

    OdpowiedzUsuń
  17. Ślicznie wygląda ta Twoja przystawka :) szkoda, że sezon się kończy, bo chętnie wpadłabym do Ciebie na takie cuda ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Na pewno pyszniutkie. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo wykwitna - w smaku, jak i wyglądzie. super!

    OdpowiedzUsuń
  20. hmmmmmmm.....smakowite, choć po wakacjach czeka mnie zaciśnięcie pasa:):):)
    Buziaki i pozdrowienia Marzenko:)
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak pięknie podana, niby nic wielkiego ale wrażenie robi, i apetyt wzrasta :-) super foty

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam!! Pewnych zestawów nigdy dość :)

    OdpowiedzUsuń
  23. moje ukochane połączenie! pięknie podana przystawka:) na sam widok ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. w takim połączeniu nie próbowałam szparagów ... całość prezentuje się świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Taką przystawkę to bym mogła jeść codziennie :) Wszystko to co UWIELBIAM! Pięknie to połączyłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  26. wyglądają obłędnie ;) pozdrawiam i zapraszam na cukinię z grilla http://www.zgrilla.pl/poledwiczki-wieprzowe-w-cukinii-z-grilla/

    OdpowiedzUsuń