środa, 27 sierpnia 2014

PANE IBLEO – sycylijski chleb z pszenicy durum


Byłam bardzo ciekawa jaki tym razem Amber zaproponuje chleb w naszej wirtualnej piekarni. Cieszyłam się nim do czasu, aż nie zaczęłam zbierać potrzebnych produktów do jego upieczenia. Jakież było moje zdziwienie, że nigdzie nie ma pszenicy durum;-((
Koniec końców skończyło się happy endem, bo Alutka wyczaiła jeden sklep, który miał ją w ofercie. Ale, żeby miasto ponad 100 tysięczne, które od stycznia będzie jednym z większych w Polsce, miało tak kiepskie zaopatrzenie...Byłam w szoku;-(
No to teraz przejdźmy do naszego chlebka;-) Musicie go spróbować, bo chyba nie muszę mówić, że jest pyszny;-) Jest dokładnie taki na jaki wygląda, mięsisty, chrupiący... Z oliwą smakuje wybornie i z każdym innym dodatkiem. Choć ja chleby włoskie właśnie preferuję z oliwą plus przyprawy. Nic mi więcej do nich nie potrzeba:-)


Przepis wybrała  Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji.
Oryginalny przepis możecie zobaczyć na blogu
Bread & Companatico .
A upieczony już chleb polecam Wam podziwiać u Renatki na Jej blogu
Forks’N’Canvas, która również przetłumaczyła nam przepis.

Link jak formować Pane Ibleo.


PANE IBLEO – TRADYCYJNY CHLEB Z PSZENICY DURUM Z MONTE IBLEI

  • 200 g (100% hydracji) zakwasu pszennego (u mnie pszenno-żytniego), dokarmionego i bardzo aktywnego,
  • 1 kg mąki z pszenicy durum ( robiłam z połowy porcj - u mnie 400 g pszenicy durum, 100g mąki lususowej typ 550),
  • 500-550g wody,
  • 3 łyżeczki soli morskiej,
Ten przepis nie nadaje się do wyrabiania w mikserzetrzeba będzie wyrabiać ręcznie. Początkowo będzie to trochę trudne lecz ostatecznie ciasto stanie się bardziej miękkie i jedwabiste w dotyku. ( Ja mieszałam jednak w miskerze i się dało;-))
Przesiać mąkę bezpośrednio na stolnicę, zrobić wgłębienie w środku „górki” mąki, umieścić w nim zakwas i stopniowo dodawać wodę do zakwasu. Mieszać, aż zakwas się lekko rozrzedzi. Dodawać wodę rownocześnie zagarniając mąkę do środka zakwasu. Dalej wyrabiać dolewając resztę wody i sól aż wszystkie skladniki połączą się w jednolitą masę. 

Wyrabiac tak długo aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Zajęło mi trochę czasu, z krótkimi przerwamiNie ma potrzeby się spieszyć
Jeśli ciasto jest nadal niejednolite i suche, dodać więcej wody i tyle mąki, aby uzyskać gładkie ciasto o konsystencji ciasta plasta. Na tym etapie ciasto jest jedwabiste i przyjemne w użyciu.

Rozpłaszczyć ciasto rękoma i złożyć na trzyObrócić o 90 stopni i złożyć na 3, Czynność tę powtórzyć 3 razy. Przykryć ciasto i pozwolić mu odpocząć 30 minut i ponownie spłaszczać i składac 4 razy.

Przykryć i wstawić do lodówki na noc. Rano wyjąć przykryte ciasto na 30-60 minut tak by osiągnęło temperaturę otoczenia. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i podzielić je na 3 lub 6 sztukPodzieliłam moje na 3 z czego wyszły chlebki dlugości 35-40 cm po upieczeniu. Uformować grube wałeczki z zaokrąglonymi końcami, podobnie  jak na zdjęciach u góry i zrobić ręką jak najgłębsze podłużne wgłębienia uważając by nie przerwać ciasta na pół. Złożyć ciasto wzdłuż wgłębień, odwrócić spodem do góry, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godzin.

Nagrzać piekarnik do 250 C z płaskim naczyniem na spodzie dla pary.

Po wyrośnięciu delikatnie odwrócić chleby spodem do góry, naciąć zgodnie ze zdjęciem lub według własnego uznania. Ja nacięłam wielokrotnie co 1,5 cm średnicy tak, jak kroi się chleb, tylko nie do końca. Zrobiłam również małe cięcia na przeciwnych stronachogonków. Wygiąć  końce nie uszkadzając nacięćMusiałam ponownie naciąć niektóre z nich po wygięciu.

Chleb wsunąć do piekarnika i natychmiast wlać szklankę wrzątku. Piec z parą przez 10minut, następnie piec przez kolejne 15-20 minut w niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C)  uważając by chleb nie zanadto się zrumienił.

Wystudzić na kratce.
Uwagi:
  • Robiłam z połowy porcji i wyszły mi 2 chlebki.
  • Mieszałam w mikserze, a nie ręcznie.

Tradycyjnie zapraszam na chlebki do zaprzyjaźnionych blogów:
 
Chleb dodany do akcji:
 

27 komentarzy:

  1. No i sliczne krokodylki ci wyszly! Szkoda, ze nie pieklam razem z wami, w przyszlym miesiacu z pewnoscia dolacze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda ten chleb! Ależ bym zjadła kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki wyszedł piękny
    Mi przyszło piec na lekko przeterminowanej semolinie , moje miasto ciut mniejsze (50 tysięcy ) a takie rarytasy tylko w jednym sklepie i tylko od czasu do czasu

    OdpowiedzUsuń
  4. O jak się pięknie upiekły , wzorcowe
    Fajnie piec w gromadzie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega super!!! ciekawa jestem,czy kiedyś nadejdzie ten dzień,że ja upiekę jakiś chlebuś,nie licząc mojego sprawdzonego przepisu:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne chlebki!
    Dziękuję,że byłaś we wspólnej sierpniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenko! I Ty piszesz ze moje najpiękniejsze? No dobrze, nie licytujmy się, I tak myślę, że Renia - Malarka jest nie do pobicia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne! Też uważam, że oprócz oliwy nic mu więcej nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  9. chleb wygląda wspaniale, niemal poczułam jego zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają baaaardzo apetycznie!
    Z oliwą i pomidorem najpyszniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo efektownie Ci się upiekły. Piękne! Pozdrawiam serdecznie, Ela

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdybym wiedziała,że mogę te chlebki wyrabiać mikserem pewnie bym piekła razem z Wami, ale z przyjemnością sycę oczy Waszymi wypiekami z nadzieją,że następnym razem nie odpuszczę.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Marzenko, genialny Ci się udał!

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci się upiekły. Do nastepnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda, ale nie wiem,czy bym taką mąkę dostała.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Pszenicę durum ciężko u nas dostać, ponieważnie ni mamy tradycji jej używania. tu znów się kłania Południe Europy, które przede wszsytkim używa tej mąki do wyrobu makaronów.

    Pozdrawiamy serdecznie/
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  17. Też niestety miałam problem ze zdobyciem mąki w Trójmieście . Chlebki wyszły pięknie, pozdrawiam i do następnego pieczenia :) M.

    OdpowiedzUsuń
  18. Marzenko pozwolę sobie wstawić link, bo nie wiem, czy to jest to?
    http://allegro.pl/semolina-maka-z-pszenicy-durum-400g-i4529493858.html
    Bardzo mnie zaciekawiłaś i chciałabym spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wyrośnięte bochenki. Pozdrowienia, D.
    http://theseasonaltable.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo udany! Wnętrze takie jak oryginalny, sycylijski>

    OdpowiedzUsuń
  21. Marzenko piękne :) Dziękuję za kolejne wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda genialnie, nie znałam tego chlebka dotąd :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo fajny chlebuś. Kształt mnie oczarował. Smakuje też pewnie pysznie :-). Na śniadanie idealny

    OdpowiedzUsuń
  24. Marzenko, pięknie wyrośnięty chlebek! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń