wtorek, 31 marca 2015

Jajka faszerowane pomidorami i fetą



Wielkanoc tuż tuż. Patrząc na padający śnieg za oknem aż trudno w to uwierzyć...
Może spodoba Wam się propozycja jajek  faszerowanych pomidorami, świeżą bazylia i fetą?
Ja dostałam ślinotoku jak je zobaczyłam u Opalanki;-) 
Będą u mnie na pewno  na Święta. A u Was?





Składniki: 
  • 3 jajka,
  • 3 suszone pomidory z oleju,
  • 1 łyżka fety
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżeczka jogurtu (niekoniecznie), 
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • pieprz, chilli i ewentualnie sól,
  • kiełki,
 Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki. Wyjąć żółtka, rozgnieść je widelcem razem z serem feta i  majonezem. Dodać jogurt, posiekane drobno suszone pomidory i bazylię. Doprawić dodając przyprawy, wymieszać. Wypełniać białka łyżeczką. Udekorować kiełkami. Schłodzić w lodówce.


Wielkanocne Smaki - edycja V

13 komentarzy:

  1. Ja jajka to chyba w kazdej postaci lubie - od zawsze. Te Twoje wygladaja przepieknie i zachecajaco na dodatek:).

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzena, jak jajka to i ja!
    Uwielbiam i z rozkoszą częstuję się.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Lubię takie nadziewane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają te jajeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się ten pomysł na farsz do jajek. Podobają mi się też kurczaczki na serwecie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Będą i u mnie, bardzo mi się podoba ta kompozycja smakowa, dzięki Marzenko, zdjecia bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo..! Bardzo fajna propozycja, taka odmienna od tradycyjnych ze szczypiorkiem i pieczarkami! Mnie się podoba, pięknie podane :)

    P.S. śnieg już stopniał, byleby nie powrócił!

    OdpowiedzUsuń
  8. rzadko przyrządzam jajka faszerowane, chociaż bardzo je lubię! w dodatku uwielbiam pomidory - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jajeczka cudne aż chce sie jeść, i fajny farsz, baranek superowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaja i suszone pomidory zawsze i wszędzie! :D
    Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń