piątek, 12 czerwca 2015

Saltimbocca


Uwielbiam ten okres, kiedy mogę zrywać świeże zioła z mojego tarasowego ogródka. Szczególnymi względami darzę szałwię. Gnocchi dyniowe bez masła szałwiowego nie smakują tak jak mają smakować. Kurczak grillowany z listkami wciśniętymi w mięso zawsze sprawia, że moje  kubki smakowe wariują. Zresztą podobnie reagują, gdy jem saltimboccę - cielęce kotleciki duszone w winie - prawdziwe arcydzieło włoskiej kuchni. Spróbujcie koniecznie, a nie pożałujecie!


Składniki:
  • 8 kotletów cielęcych ( ja miałam z polędwicy cielęcej),
  • 8 listków szałwii,
  • 8 plastrów szynki suszonej długodojrzewającej,
  • 100 - 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:

Kotlety lekko rozbić ręką ( w przypadku polędwicy), doprawić solą i pieprzem (z tym , że sól dałam tylko z jednej strony, tej bez szynki). Na każdym kotlecie położyć szynkę i listek szałwiowy. Spiąć wykałaczką. Rozgrzać masło i podsmażyć z obu stron mięso, następnie wlać wino i odparować do uzyskania gęstego sosu.




15 komentarzy:

  1. Ależ to pięknie wygląda! Ja także jestem wielbicielką mięsa z szałwią :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jako typowy mięsożerca pragnę wprosić się na taki posiłek:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie to wygląda! Z wielką chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie pływające żaglówki- no nie wiem tak mi sie skojarzyło. Ale pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do saltimboki przymierzam się już od tak dawna, że już zapomniałam, że się przymierzałam :/
    Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boszszsz. Cudo. Nie mam szałwi w ziołach. Jutro lecę po sadzonkę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetyczne danie. Pachnie aż u mnie... Uwielbiam zioła dodane w potrawach :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż tutaj czuję ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Świeże zioła to zupełnie inny wymiar smaku.:)
    Moja kilkuletnia szałwia niestety dokonała żywota, ale na jej miejscu już jest nowa, bo bez szałwii nie ma lata!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie udało Ci się to uchwycić w obiektywie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na sam widok tego cuda moje kubki smakowe oszalały! ;;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny przepis! Wygląda przepysznie to mięsko :)

    OdpowiedzUsuń