poniedziałek, 20 listopada 2017

Orkiszowy chleb dekoracyjny


W tym miesiącu zaproszenie od Amber do wirtualnej piekarni zapowiadało się bardzo obiecująco.
Dekoracyjny chlebek orkiszowy. Jednak mój tak spektakularny nie jest;-( 
Dopiero dzisiaj byłam w stanie odtworzyć filmiki, które pokazuje Dana i Amber, jak je zrobić.
No tak, ale ja na telefonie ich odtworzyć nie mogłam...a szkoda, bo piękne  wychodzą.
Mimo płaskiego kształtu smakuje wybornie. Powtórzę go na pewno!



Orkiszowy chleb dekoracyjny
cytuję za Daną – klik!


Zaczyn:
2 łyżki zakwasu z mąki orkiszowej ciemnej,
200g mąki orkiszowej ciemnej,
350g wody.
Wieczór, dzień przed pieczeniem chleba mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.



Ciasto właściwe:
Cały zaczyn,
650g mąki orkiszowej jasnej,
185g wody,
2 łyżeczki suchych drożdży,
18g soli himalajskiej.
Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 godziny.
W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki i dalej postępujemy w/g tego filmiku.
Uformowane ciasto w kształcie liścia posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin.
Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240st, następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200st. już bez pary.


* instrukcje formowania chleba – klik!
Moja uwaga: jak dla mnie chlebek jest dość słony, następnym razem użyję mniej soli.


15 komentarzy:

  1. Ładny liść :)
    Fajnie, że piekłaś z nami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny chlebuś! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dorodny liść!
    Cieszę się bardzo, że dołączyłaś do listopadowej Piekarni.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hahaha, mamy podobne wypieki, jakbyśmy się umówiły. Może miały wyglądać inaczej, ale pyszne są i to najważniejsze.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najważniejsze, że domowy i na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moim zdaniem kształt jest super. Do tego ta chrupiąca skórka i apetyczne dziurki w środku. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Co tam ciut płaski. Ważne, że własny i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może i płaski, ale kromki wyglądają tak, że chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zniechęca mnie przygotowywanie zakwasu, bo kilkakrotne próby przyniosły marny efekt. Ale chętnie jadłabym taki chlebuś na śniadanka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Masło i miód to wspaniałe dodatki ... Bardzo ładny chlebek:). Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały chleb! smak mi bardzo odpowiada a Twój bochen wygląda wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowicie wyglądające kromeczki i piękny bochen. Gratuluję udanego wypieku i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudne, chrupiące kromki:) Naprawdę udany!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo ładnie. U mnie i filmik nie pomógł:-)

    OdpowiedzUsuń