poniedziałek, 17 lutego 2020

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka


Ciągle mi było pod górkę z tym lutowym chlebem, który  zaproponowała  Amber
Praktycznie nie miałam kiedy go upiec, bo cięgle byłam poza domem.
Tak naprawdę w niedzielę późnym popołudniem, w pośpiechu, dopiero się za niego zabrałam.
I to się zemściło. Ani mi nie wyrósł, ani tak pięknie nie wyglądał. 
Chleb na pewno do powtórzenia, bo smakowo wyszedł bardzo dobry. 





przepis i zdjęcie z bloga From- Snuggs – Kitchen

chleb o wadze 750 g:
  • 80 g suchego kuskusu ( lub kuskus orkiszowy pełnoziarnisty),
  • 8 g świeżych drożdży,
  • 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej,
  • 300 g mąki orkiszowej typ 650,
  • 12 g soli,
  • 300 ml zimnej wody.
Przygotowanie:

Przygotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie go ostudź.
Drożdże rozpuść w 300 ml zimnej wody i wymieszaj razem z gotowym kuskusem, mąką i solą – krótko za pomocą robota kuchennego lub łyżką, aż wszystko się połączy. Przykryj ciasto i pozwól mu odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włóż przykryte ciasto do lodówki na około 6-12 godzin. Wyjmij ciasto z lodówki i zostaw na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do kosza rozrostowego. Zostaw na 45-60 min.
Rozgrzej piekarnik i garnek do 250 ° C z opcją góra / dół.
Włóż ciasto do rondla i zamknij pokrywką. Po 15 minutach obniż temperaturę do 200 ° C, zdejmij pokrywkę po kolejnych 15 minutach i piecz chleb jeszcze kolejne 15 minut. Następnie umieść chleb na ruszcie, aby ostygł.



16 komentarzy:

  1. Marzena, ale z tym serem to chyba był pyszny?
    No super upieczony. I zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Liczy się smak! ...a ta kromka z serem i miodem to musiała być petarda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzenko, i tak wygląda smakowicie, zwłaszcza z serkiem....mniammmm. I ja piekłam dopiero dzisiaj, ledwo zdążyłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Miękisz wygląda smakowicie a z serem chleb jest wyśmienity. Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego razu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja mojemu poświęciłam dużo czasu i miłości, a on i tak nie wyrósł.;)
    Ale jest, to znaczy był, pyszny, więc nie narzekam.
    Dziękuję za wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  6. Też miałam ze swoim pod górkę i piekłam w ostatniej chwili.
    Najważniejsze, że Ci smakował :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem ciekawa, czy zasmakowałby mi taki chleb.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mimo pośpiechu i tak super Ci się upiekł :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzenko ale on na zdjęciach wygląda bardzo dobrze :) Pewnie ten kolejny to dopiero będzie okaz. Dzięki za wspólne wypiekanie i do zobaczenia w kolejnej piekarni, bez stresu. Buziaki M

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis zapamietalam...bede robic przy najblizszej okazji. Lubie od czasu do czasu pofantazjowac w kuchni! sciskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne zdjęcia , dzięki czemu chlebek wygląda bardzo , bardzo apetycznie:o) dziękuję za wspólne pieczenia. Ala

    OdpowiedzUsuń
  12. Marzenko! zrobilam sernik z jogurtow, bardzo dobry, leciutki, delikatny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kuskusem nigdy nie jadłam... Ale super jest.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń