piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy


Bardzo lubimy pasztety na święta. Choć znacznie częściej goszczą na naszym stole.  Najlepszy jest  z królika mojego taty. Niestety jeszcze go u mnie w Zaciszu nie ma, bo ciągle nie mam odwagi zmierzyć się z ideałem;-)


Może w takim razie zaproponuję pasztet wegetariański z soczewicy. Zainspirowała mnie Agnieszka Kręglicka, zresztą już nie pierwszy raz:-) Mój jest z dodatkiem ostrej papryki i marchewki, ale można uruchomić wyobraźnię i kombinować z dodatkami w zależności od naszych upodobań. Doskonałą odmianą będą grzyby lub  por. Jak to mówi pomysłodawczyni soczewica przyjmuje przyprawy i dodatki jak zagruntowane płótno przyjmuje farbę;-). Bradzo mi się to porównanie podoba:-)


Składniki:
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 3- 4 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 1-2  pietruszki w korzeniu,
  • 0,5 selera,
  • 2 ząbki czosnku.
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 jajka,
  • papryka chilli,
  • sól, pieprz,
  • kumin rzymski,
  • ewentualnie curry, imbir, tymianek
  • kieliszek aroniówki lub innego alkoholu.
  • mozna dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego.

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać, ugotować na puree z odrobiną soli. Zajmuje to około 15 minut. Cebulę pokroić w kostkę, a resztę warzyw potarkować. Podsmażyć  z wszystkimi przyprawami na oliwie, aż zmiękną. Dodać alkohol. Wymieszać z soczewicą, dodać jajka. Doprawić i wylać do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Masa jest stosunkowo rzadka, jak na placki ziemniaczane. Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Dobrze wystudzić przed krojeniem.



Polecam również pasztet drobiowy z kaszą jaglaną, schab gotowany , sos z avocado, jajka faszerowane kaszą jaglaną i inne wilekanocne dania, które są zebrane w etykiecie Wielkanoc.



Przy okazji ostaniego postu przed Świętami chciałam złożyć wszystkim przyjaciołom i czytelnikom Zacisza

Spokojnych, Zdrowych i przede wszystkim smacznych Świąt Wielkiej Nocy!

24 komentarze:

  1. Marzenko, pyszna propozycja! Kochana najlepsze życzenia świąteczne dla Ciebie i Twoich bliskich! Smacznych Świąt! Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na pasztet :) Chętnie bym spróbowała :)

    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie:)moje smaki:) Wesołych Świąt Marzenko dla Ciebie i najbliższych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Masz rację, pani Agnieszka świetnie to ujęła! :)
    Ja dziś zrobiłam Ajwonkowy pasztet.
    Zmierz się z ideałem, zmierz. Kto wie czy uczeń nie przerośnie mistrza. :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Koniecznie go muszę upiec;) Radosnych Świąt Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności :) i czekam na pasztet Taty :)
    Marzenko wspaniałych, rodzinnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię pasztety, więc pewnie Twój bardzo by mi smakował;) jak go zobaczyłam, byłam pewna, że na taki pasztet potrzeba dużo soczewicy...a tu wystarczy szklanka! Marzenko, pięknej i zdrowej Wielkanocy Ci życzę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie pasztety :) Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  9. Dla mnie każdy pasztet jest pycha !
    Wesołego Alleluja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Marzenko,życzę Ci zdrowych, rodzinnych Świat wielkanocnych...takich pełnych radości, nadziei i wiosennej pogody ducha
    I jeszcze wielu równie cudownych inspiracji kulinarnych Ci życzę.
    Ten pasztet wygląda niezwykle kusząco / niestety u mnie na Wielkanoc za pasztet wegetariański rodzina by się na mnie obraziła :):):) /
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności!
    Pasztety bez mięsa mają swój charakter.
    U mnie też zawsze na stole obok mięsnych.

    Słonecznego i pięknego świętowania Wielkiej Nocy!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłyśmy kiedyś podobny pasztet z soczewicy i wyszedł bardzo smaczny :) Życzymy Spokojnych Świąt i dużo smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślałam o podobnym ale zabrakło czasu....:( Marzenko, Zdrowych i Spokojnych Świąt życzę Tobie i Twojej Rodzinie :)!

    OdpowiedzUsuń
  14. Radosnych świąt Marzenko Ci życzymy, oraz odwagi zmierzenia się z "ideałem"

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Przymierzam się do tego pasztetu i przymierzam... ;)
    Samych cudowności na święta!:))

    OdpowiedzUsuń
  16. pomysł z pasztetem pierwsza klasa!
    serdecznie dziękuję za życzenia :) Wesołych, Rodzinnych i Pogodnych Świąt Marzenko!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałych pachnących świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszny pasztecik, życzę Tobie zdrowych i pogodnych świąt dla ciebie i całej rodziny :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. pasztet pierwsza klasa :) zdrowych i spokojnych swiąt :)

    OdpowiedzUsuń
  20. bezmięsnego jeszcze nie robiłam, ale się przymierzam ciągle:)

    OdpowiedzUsuń
  21. mmmm... ależ to smakowicie wygląda! aż cieknie ślinka!

    OdpowiedzUsuń
  22. Póki co z soczewicy gotowałam tylko zupę. Może czas na coś nowego...

    OdpowiedzUsuń
  23. jaki alkohol można jeszcze dodać?...mam wątpliwości czy każdy..może być wódka smakowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym raczej dała nalewkę jakąś lub brandy. Ewentualnie można alkohol pominąć.

      Usuń